Bardzo aromatyczna i ostra zupa, chociaż gdyby pominąć chilli, może być całkiem łagodna.
2 ilość porcji
500 ml
- Amount per serving
- Ilość kalorii225
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 13g17%
- Węglowodany 7g3%
- Białko 21g42%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Sposób przygotowania
Krewetki rozmrażamy i obieramy z pancerzyków. Ucieramy pastę: skórka otarta z połowy limonki, świeży galangal, imbir (może być suszony). Druga połówkę limonki kroimy na cząstki.
Do garnka wlewamy bulion, mleko kokosowe, utartą pastę z galangalu, dorzucamy trawę cytrynową, świeżą papryczkę chilli lub pastę paprykową ostrą, sos rybny (porządna łyżka), pokrojoną w cząstki limonkę. Gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy twardą trawę cytrynową i wygotowaną limonkę.
Wrzucamy obrane krewetki, 3 minuty na dużym ogniu i zupa gotowa
Na talerzu posypujemy świeżą kolendrą.
Składniki
Sposób przygotowania
Krewetki rozmrażamy i obieramy z pancerzyków. Ucieramy pastę: skórka otarta z połowy limonki, świeży galangal, imbir (może być suszony). Druga połówkę limonki kroimy na cząstki.
Do garnka wlewamy bulion, mleko kokosowe, utartą pastę z galangalu, dorzucamy trawę cytrynową, świeżą papryczkę chilli lub pastę paprykową ostrą, sos rybny (porządna łyżka), pokrojoną w cząstki limonkę. Gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy twardą trawę cytrynową i wygotowaną limonkę.
Wrzucamy obrane krewetki, 3 minuty na dużym ogniu i zupa gotowa
Na talerzu posypujemy świeżą kolendrą.