Tajska, pikantna zupa galangalowa z krewetkami

KategoriaTags, , , , , , , Wybierz ilość porcji2 porcjeStopień trudnościPoczątkujący

Bardzo aromatyczna i ostra zupa, chociaż gdyby pominąć chilli, może być całkiem łagodna.

Wartości odżywcze

2 ilość porcji

Serving size

500 ml


Amount per serving
Ilość kalorii225
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 13g17%
Węglowodany 7g3%
Białko 21g42%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 200 g rozmrożonych i oczyszczonych krewetek
 400 ml mleka kokosowego light
 400 ml bulionu warzywnego lub rybnego (lepiej nawet)
 1 limonka
 3 cm korzenia galangalu
 przyprawy: imbir, sos rybny, trawa cytrynowa, pasta paprykowa lub świeża papryka chilli, świeża kolendra

Sposób przygotowania

1

Krewetki rozmrażamy i obieramy z pancerzyków. Ucieramy pastę: skórka otarta z połowy limonki, świeży galangal, imbir (może być suszony). Druga połówkę limonki kroimy na cząstki.

2

Do garnka wlewamy bulion, mleko kokosowe, utartą pastę z galangalu, dorzucamy trawę cytrynową, świeżą papryczkę chilli lub pastę paprykową ostrą, sos rybny (porządna łyżka), pokrojoną w cząstki limonkę. Gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy twardą trawę cytrynową i wygotowaną limonkę.

3

Wrzucamy obrane krewetki, 3 minuty na dużym ogniu i zupa gotowa

4

Na talerzu posypujemy świeżą kolendrą.

Składniki

 200 g rozmrożonych i oczyszczonych krewetek
 400 ml mleka kokosowego light
 400 ml bulionu warzywnego lub rybnego (lepiej nawet)
 1 limonka
 3 cm korzenia galangalu
 przyprawy: imbir, sos rybny, trawa cytrynowa, pasta paprykowa lub świeża papryka chilli, świeża kolendra

Sposób przygotowania

1

Krewetki rozmrażamy i obieramy z pancerzyków. Ucieramy pastę: skórka otarta z połowy limonki, świeży galangal, imbir (może być suszony). Druga połówkę limonki kroimy na cząstki.

2

Do garnka wlewamy bulion, mleko kokosowe, utartą pastę z galangalu, dorzucamy trawę cytrynową, świeżą papryczkę chilli lub pastę paprykową ostrą, sos rybny (porządna łyżka), pokrojoną w cząstki limonkę. Gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy twardą trawę cytrynową i wygotowaną limonkę.

3

Wrzucamy obrane krewetki, 3 minuty na dużym ogniu i zupa gotowa

4

Na talerzu posypujemy świeżą kolendrą.

Notes

Tajska, pikantna zupa galangalowa z krewetkami
(Visited 6 289 times, 9 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *