Szybkie risotto na mleku kokosowym z krewetkami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Takie risotto to ja uwielbiam. Nie tylko dlatego, że jest pyszne i ma świetne makro, ale również dlatego, że robi się je w 15 minut ( a jak jestem bardzo głodna po treningu to nawet w 10 min.:-). A poza wszystkim wykorzystujemy zimny, niesmaczny ryż z poprzedniego dnia (albo sprzed dwóch, trzech dni:-).

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 585
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 30g47%
Węglowodany 38.1g13%
Białko 38.4g77%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 100 g ugotowanego ryżu
 225 g mrożonych krewetek (1 opakowanie z Lidka albo Biedronki)
 100 ml mleka kokosowego light
 50 g groszku mrożonego
 10 g masła
 1 łyżeczek oleju sezamowego
 przyprawy: imbir, kurkuma, słodka papryka, kafir, sumak, sos sojowy, sok z cytryny
 dodatki: zielona cebulka, sezam jasny i czarny

Sposób przygotowania

1

Krewetki trzeba najpierw rozmrozić i oczyścić ze skorupek. Ryż może być taki z poprzedniego dnia. Ważne żeby nie był rozgotowany tylko lekko twardy.

2

Przyprawy suche najpierw podprażyć przez kilkanaście sekund na suchej patelni żeby otworzyły smak.

3

Potem podsmażyć je chwilkę na maśle.

4

Następnie zalać mlekiem kokosowym.

5

Wcisnąć trochę soku z cytryny.

6

Wrzucić krewetki.

7

Po chwili dorzucić groszek. Chwilę zredukować.

8

Dodać ryż, wymieszać.

9

Jak nadmiar płynu odparuje, danie jest w zasadzie gotowe.

10

Teraz można skropić olejem sezamowym, który ma zupełnie cudowny aromat.

11

Posypcie sezamem jasnym i czarnym dorzućcie trochę zieleniny - u mnie zielona cebulka. Koniec przepisu! Pycha:-)

Składniki

 100 g ugotowanego ryżu
 225 g mrożonych krewetek (1 opakowanie z Lidka albo Biedronki)
 100 ml mleka kokosowego light
 50 g groszku mrożonego
 10 g masła
 1 łyżeczek oleju sezamowego
 przyprawy: imbir, kurkuma, słodka papryka, kafir, sumak, sos sojowy, sok z cytryny
 dodatki: zielona cebulka, sezam jasny i czarny

Sposób przygotowania

1

Krewetki trzeba najpierw rozmrozić i oczyścić ze skorupek. Ryż może być taki z poprzedniego dnia. Ważne żeby nie był rozgotowany tylko lekko twardy.

2

Przyprawy suche najpierw podprażyć przez kilkanaście sekund na suchej patelni żeby otworzyły smak.

3

Potem podsmażyć je chwilkę na maśle.

4

Następnie zalać mlekiem kokosowym.

5

Wcisnąć trochę soku z cytryny.

6

Wrzucić krewetki.

7

Po chwili dorzucić groszek. Chwilę zredukować.

8

Dodać ryż, wymieszać.

9

Jak nadmiar płynu odparuje, danie jest w zasadzie gotowe.

10

Teraz można skropić olejem sezamowym, który ma zupełnie cudowny aromat.

11

Posypcie sezamem jasnym i czarnym dorzućcie trochę zieleniny - u mnie zielona cebulka. Koniec przepisu! Pycha:-)

Szybkie risotto na mleku kokosowym z krewetkami
(Visited 3 924 times, 12 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *