Podawałam już kilka pomysłów na zupę rybną, która jest daniem pracochłonnym i wymaga czasu i cierpliwości. Tym razem przepis jest bardzo prosty. Kilka łatwo dostępnych składników, 15-20 minut i macie pyszną, wysokobiałkową, sycącą i aromatyczną zupkę:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 311
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 3.8g6%
- Węglowodany 37.1g13%
- Białko 42.3g85%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Pora pokroić w talarki, przełożyć do garnka granitowego (najlepiej, lub innego z powłoka non-stick).
Na pora ułożyć zamrożone polędwice z dorsza...
... na wierzch pokrojonego w grubszą kostkę pomidora i plasterki czosnku.
Przykryć i doprowadzić do rozmrożenia ryby.
Jak ryba będzie gotowa, to kończymy zupę: bulion mieszamy z łyżeczka przecieru pomidorowego i mąką ziemniaczaną i wlewamy do garnka z rybą.
Zagotować, doprawić solą i gotowe.
Na koniec posypać czymś zielonym - u mnie zielona cebulka.
Składniki
Sposób przygotowania
Pora pokroić w talarki, przełożyć do garnka granitowego (najlepiej, lub innego z powłoka non-stick).
Na pora ułożyć zamrożone polędwice z dorsza...
... na wierzch pokrojonego w grubszą kostkę pomidora i plasterki czosnku.
Przykryć i doprowadzić do rozmrożenia ryby.
Jak ryba będzie gotowa, to kończymy zupę: bulion mieszamy z łyżeczka przecieru pomidorowego i mąką ziemniaczaną i wlewamy do garnka z rybą.
Zagotować, doprawić solą i gotowe.
Na koniec posypać czymś zielonym - u mnie zielona cebulka.
wszystko fajnie, tylko skąd wziąć albo jak szybko zrobić bulion rybny?
Bulion robię rzadko, kupując świeże ryby odcinam głowę, filetuję, resztki mrożę. Jak się uzbiera większa ilość to pakuję wszystko do gara, dodaję marchewkę, pietruszkę, selera, listek laurowy, ziele angielskie i na wolnym ogniu gotuję bulion. Potem zamykam w słoikach i mam gotową bazę do zupy. Idąc na skróty: polecam kupić w necie kostki rosołowe rybne Knorr lub inne (na allegro jest spory wybór). W naszych sklepach nie do dostania ale w krajach basenu Morza Śródziemnego są w powszechnym użyciu.
Pozdrawiam, Ania:-)
Więc tak, zupa jest naprawdę super. Przepis zostawiam i nie potrzebuję już żadnego innego przepisu do zupy rybnej. To ułatwia sprawę bo do ryb mnie nie ciągnie a smarzenie ryb na olejach jest totalnie szkodliwe dla zdrowia. Robię tę zupę z powodów dietetycznych. Zależało mi na tym aby znaleźć przepis z rybą, który będzie mi smakowało coś raz na zawsze . Dorsza nie miałem ale wziąłem mrożone najtańsze co było w sklepie i to był mintaj.
Bulion mam zrobiony zapas. Robiłem go sam z głów dorsza i łososia. Zachęcam do zrobienia sobie takiego bulionu. Jest tak smaczny że sam mógłby być już zupą. Chciałbym się nauczyć robić na nim jakiś dobry sos. Jeszcze nie trafiłęm na przekonujący mnie przepis. Zakupy już mam i biorę się za zupę poraz kolejny. Super dzięki.
Bardzo dziękuję, że – po pierwsze – spróbowałeś przepisu, a po drugie – że napisałeś tak miły komentarz:-) Pozdrawiam serdecznie, Ania