Szpinakowe pankejki białkowe z pastą z łososia i kawiorem

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji4 porcje

Porządna porcja białka w pysznych pankejkach. Idealna przegryzka po treningu lub aktywnym dniu, ale też świetne śniadanie, które trzyma do południa:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 3 szt

Ilość porcji 4


Ilość na porcję
Ilość kalorii 464
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 28.8g45%
Węglowodany 15.4g6%
Białko 37.1g75%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 300 g jogurtu greckiego
 50 g semoliny
 2 jajka
 ½ łyżeczek sody
 1 miarka odżywki białkowej od Olimp Aport Nutrition (smak neutralny)
 30 g szpinaku baby (można dać więcej)
 100 g łososia wędzonego na gorąco
 30 g sera sałatkowego typu feta (lub inny twardy, solankowy)
 2 łyżka czerwonego kawioru
 szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania

1

Z tej ilości wyjdzie 12 pankejków i 6 łyżek pasty łososiowej (po 1/2 łyżki na każdy pankejk).

2

Wszystkie składniki pankejków umieścić w blenderze

3

i zmiksować na gładką masę o gęstości śmietany.

4

Smażyć na patelni z powłoką non-stick...

5

... z jednej strony na złoto a z drugiej tylko 3-sekundy, żeby "zamknąć" ciasto

6

Łososia i ser zmiksować na gęstą pastę.

7

8

1 porcja to 3 pankejki na każdym 1/2 łyżki pasty łososiowej i odrobina kawioru

9

10

Składniki

 300 g jogurtu greckiego
 50 g semoliny
 2 jajka
 ½ łyżeczek sody
 1 miarka odżywki białkowej od Olimp Aport Nutrition (smak neutralny)
 30 g szpinaku baby (można dać więcej)
 100 g łososia wędzonego na gorąco
 30 g sera sałatkowego typu feta (lub inny twardy, solankowy)
 2 łyżka czerwonego kawioru
 szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania

1

Z tej ilości wyjdzie 12 pankejków i 6 łyżek pasty łososiowej (po 1/2 łyżki na każdy pankejk).

2

Wszystkie składniki pankejków umieścić w blenderze

3

i zmiksować na gładką masę o gęstości śmietany.

4

Smażyć na patelni z powłoką non-stick...

5

... z jednej strony na złoto a z drugiej tylko 3-sekundy, żeby "zamknąć" ciasto

6

Łososia i ser zmiksować na gęstą pastę.

7

8

1 porcja to 3 pankejki na każdym 1/2 łyżki pasty łososiowej i odrobina kawioru

9

10

Szpinakowe pankejki białkowe z pastą z łososia i kawiorem
(Visited 210 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *