Sosy na bazie kurczaka to smaczna i bezpieczna propozycja - prawie każdy lubi. Ale dodając coś wyrazistego, mamy zupełnie nowa odsłonę takiego sosu. Ja dodałam odrobinę chorizo - jest na tyle intensywne, że wystarczy mały kawałek a całe danie nabiera charakteru. Sos towarzyszył mi do dania z ryżem i warzywami z patelni: dwa superniskokaloryczne warzywa to por i cukinia - świetne wypełniacze posiłków, polecam nie tylko osobom na redukcji.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 489
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 13.8g22%
- Węglowodany 52.9g18%
- Białko 37.8g76%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Czosnek pokroiłam w plasterki, chorizo w półplasterki, krótko podsmażyłam na suchej patelni.
Dodałam pokrojone polędwiczki z piersi kurczaka...
...następnie dorzuciłam pokrojoną w kosteczkę paprykę, doprawiłam solą pieprzem i oregano.
Na koniec dolałam passatę i pogotowałam kilka chwil.
Na drugiej patelni podsmażyłam króciutko cukinie pokrojona w kosteczkę i zieloną część pora w plasterkach. Patelnię spryskałam olejem w sprayu. Doprawiłam solą i pieprzem.
Ryż (ten najzwyklejszy, sprzedawany na kilogramy, bo nie używam tego w woreczkach) gotuję w taki sposób: do suchego garnka wsypuje 1 część ryżu, mieszam aż się mocno zagrzeje, zalewam 2 częściami wody, solę, zagotowuję, zmniejszam ogień na minimum i pod przykryciem gotuję aż nie będzie widać wody na wierzchu. Potem wyłączam i zostawiam aż ryż wchłonie całą wilgoć. Wtedy jest sypki ale wilgotny.
Gotowe danie posypałam natką pietruszki i gotowe:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Czosnek pokroiłam w plasterki, chorizo w półplasterki, krótko podsmażyłam na suchej patelni.
Dodałam pokrojone polędwiczki z piersi kurczaka...
...następnie dorzuciłam pokrojoną w kosteczkę paprykę, doprawiłam solą pieprzem i oregano.
Na koniec dolałam passatę i pogotowałam kilka chwil.
Na drugiej patelni podsmażyłam króciutko cukinie pokrojona w kosteczkę i zieloną część pora w plasterkach. Patelnię spryskałam olejem w sprayu. Doprawiłam solą i pieprzem.
Ryż (ten najzwyklejszy, sprzedawany na kilogramy, bo nie używam tego w woreczkach) gotuję w taki sposób: do suchego garnka wsypuje 1 część ryżu, mieszam aż się mocno zagrzeje, zalewam 2 częściami wody, solę, zagotowuję, zmniejszam ogień na minimum i pod przykryciem gotuję aż nie będzie widać wody na wierzchu. Potem wyłączam i zostawiam aż ryż wchłonie całą wilgoć. Wtedy jest sypki ale wilgotny.
Gotowe danie posypałam natką pietruszki i gotowe:-)