Shirataki z warzywami i krewetkami

Oceń przepisKategoria, , Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Uwaga - jest pysznie! Tylko 301 kcal i aż 42 g białka w tym daniu. Oczywiście, że makaron shirataki jest tu wypełniaczem, nie ma drugiego tak niskokalorycznego produktu, który tak znakomicie przyjmuje smaki. Okazuje się, że makaron shirataki świetnie smakuje nie tylko w daniach inspirowanych dalekim wschodem (pochodzi z Japonii). Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwanym też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, na rynku dostępny jest produkt od kilku producentów. Z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 301
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 7.6g12%
Węglowodany 19.2g7%
Białko 42.2g85%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g makaronu shirataki
 175 g krewetek (mrożonych)
 10 g czosnku (2 ząbki)
 60 g pora
 75 g papryki czerwonej
 1 łyżeczek oliwy z oliwek
 sól, ulubione zioła, sezam

Sposób przygotowania

1

Warzywa drobno pokroiłam, doprawiłam,przesmażyłam krótko na patelni spryskanej sprayem z oliwy.

2

Na wierzchu ułożyłam częściowo rozmrożone krewetki, zmniejszyłam ogień, przykryłam. Wystarczy 10 min i trzeba zdjąć z ognia, żeby krewetki nie były suche i twarde.

3

Makaron shirataki - moje odkrycie, od kilku tygodni jest obecny w mojej diecie. Superniskokaloryczny stanowi fajne wypełnienie talerza.

4

Pamiętajcie jednak, żeby bardzo dokładnie go wypłukać (trzeba pozbyć się specyficznego, rybiego zapachu) i przesmażyć, lub krótko obgotować.

5

Następnie łączymy makaron z warzywami i krewetkami....

6

... posypujemy sezamem, zieleniną i gotowe:-)

7

8

9

10

11

Składniki

 200 g makaronu shirataki
 175 g krewetek (mrożonych)
 10 g czosnku (2 ząbki)
 60 g pora
 75 g papryki czerwonej
 1 łyżeczek oliwy z oliwek
 sól, ulubione zioła, sezam

Sposób przygotowania

1

Warzywa drobno pokroiłam, doprawiłam,przesmażyłam krótko na patelni spryskanej sprayem z oliwy.

2

Na wierzchu ułożyłam częściowo rozmrożone krewetki, zmniejszyłam ogień, przykryłam. Wystarczy 10 min i trzeba zdjąć z ognia, żeby krewetki nie były suche i twarde.

3

Makaron shirataki - moje odkrycie, od kilku tygodni jest obecny w mojej diecie. Superniskokaloryczny stanowi fajne wypełnienie talerza.

4

Pamiętajcie jednak, żeby bardzo dokładnie go wypłukać (trzeba pozbyć się specyficznego, rybiego zapachu) i przesmażyć, lub krótko obgotować.

5

Następnie łączymy makaron z warzywami i krewetkami....

6

... posypujemy sezamem, zieleniną i gotowe:-)

7

8

9

10

11

Shirataki z warzywami i krewetkami
(Visited 336 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *