Shirataki z czosnkiem, cukinią, pomidorami i bazylią

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Gdyby nie shirataki, danie byłoby typowym daniem kuchni włoskiej. Okazuje się, że makaron shirataki świetnie smakuje nie tylko w daniach inspirowanych dalekim wschodem, ale również w dobrze znanych klasykach kuchni europejskiej. Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwany też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, na rynku dostępny jest produkt od kilku producentów. Z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 227
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 11.2g18%
Węglowodany 23.2g8%
Białko 6.7g14%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g makaronu shirataki
 300 g pomidorów
 120 g cukinii
 30 g czosnku (6 ząbków)
 1 łyżka oleju sezamowego
 sól, pieprz, świeża bazylia

Sposób przygotowania

1

Czosnek przecisnąć przez praskę, krótko przesmażyć na odrobinie oliwy.

2

Dodać pomidory pokrojone w kostkę, cukinię i czarne oliwki pokrojone w plasterki.

3

Makaron shirataki dokładnie wypłukać (to bardzo ważne, chodzi o to, żeby pozbyć się charakterystycznego, "rybiego" zapachu). Makaron trzeba przesmażyć albo krótko pogotować.

4

Makaron dodać do sosu.

5

Danie ozdobić świeżą bazylią.

6

7

Składniki

 200 g makaronu shirataki
 300 g pomidorów
 120 g cukinii
 30 g czosnku (6 ząbków)
 1 łyżka oleju sezamowego
 sól, pieprz, świeża bazylia

Sposób przygotowania

1

Czosnek przecisnąć przez praskę, krótko przesmażyć na odrobinie oliwy.

2

Dodać pomidory pokrojone w kostkę, cukinię i czarne oliwki pokrojone w plasterki.

3

Makaron shirataki dokładnie wypłukać (to bardzo ważne, chodzi o to, żeby pozbyć się charakterystycznego, "rybiego" zapachu). Makaron trzeba przesmażyć albo krótko pogotować.

4

Makaron dodać do sosu.

5

Danie ozdobić świeżą bazylią.

6

7

Shirataki z czosnkiem, cukinią, pomidorami i bazylią
(Visited 201 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *