Gdyby nie shirataki, danie byłoby typowym daniem kuchni włoskiej. Okazuje się, że makaron shirataki świetnie smakuje nie tylko w daniach inspirowanych dalekim wschodem, ale również w dobrze znanych klasykach kuchni europejskiej. Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwany też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, na rynku dostępny jest produkt od kilku producentów. Z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 227
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 11.2g18%
- Węglowodany 23.2g8%
- Białko 6.7g14%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Czosnek przecisnąć przez praskę, krótko przesmażyć na odrobinie oliwy.
Dodać pomidory pokrojone w kostkę, cukinię i czarne oliwki pokrojone w plasterki.
Makaron shirataki dokładnie wypłukać (to bardzo ważne, chodzi o to, żeby pozbyć się charakterystycznego, "rybiego" zapachu). Makaron trzeba przesmażyć albo krótko pogotować.
Makaron dodać do sosu.
Danie ozdobić świeżą bazylią.
Składniki
Sposób przygotowania
Czosnek przecisnąć przez praskę, krótko przesmażyć na odrobinie oliwy.
Dodać pomidory pokrojone w kostkę, cukinię i czarne oliwki pokrojone w plasterki.
Makaron shirataki dokładnie wypłukać (to bardzo ważne, chodzi o to, żeby pozbyć się charakterystycznego, "rybiego" zapachu). Makaron trzeba przesmażyć albo krótko pogotować.
Makaron dodać do sosu.
Danie ozdobić świeżą bazylią.