Sezonowa sałatka z bobem, fasolką szparagową i fetą

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Smaczna, zdrowa i pożywna sałatka na lunch lub na kolację. Ja jem bez pieczywa ale możecie dorzucić ulubioną kaszę albo grzanki ze świeżej bagietki - będzie pysznie:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 315
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 14.9g23%
Węglowodany 30.6g11%
Białko 16.3g33%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 120 g ugotowanej fasolki szparagowej (żółta)
 60 g ugotowanego i obranego bobu
 120 g pomidora
 15 g czosnku (3 ząbki)
 50 g sera solankowego np. feta
 1 łyżeczek oliwy
 sól pieprz, czarny sezam, natka pietruszki

Sposób przygotowania

1

Bób ugotowałam w osolonej wodzie, poczekałam aż wystygnie i obrałam.

2

Fasolkę ugotowałam al dente, w lekko osolonej wodzie.

3

Przestygniętą fasolkę przesmażyłam na patelni z oliwą, dodałam pokrojony w plasterki czosnek i pomidora pokrojonego w kostkę.

4

Dorzuciłam bób, krótko razem zagrzałam.

5

Wyłożyłam na talerz...

6

... posypałam pokruszoną fetą...

7

Na koniec świeżo zmielony pieprz i ulubiona zielenina.

8

9

10

Składniki

 120 g ugotowanej fasolki szparagowej (żółta)
 60 g ugotowanego i obranego bobu
 120 g pomidora
 15 g czosnku (3 ząbki)
 50 g sera solankowego np. feta
 1 łyżeczek oliwy
 sól pieprz, czarny sezam, natka pietruszki

Sposób przygotowania

1

Bób ugotowałam w osolonej wodzie, poczekałam aż wystygnie i obrałam.

2

Fasolkę ugotowałam al dente, w lekko osolonej wodzie.

3

Przestygniętą fasolkę przesmażyłam na patelni z oliwą, dodałam pokrojony w plasterki czosnek i pomidora pokrojonego w kostkę.

4

Dorzuciłam bób, krótko razem zagrzałam.

5

Wyłożyłam na talerz...

6

... posypałam pokruszoną fetą...

7

Na koniec świeżo zmielony pieprz i ulubiona zielenina.

8

9

10

Sezonowa sałatka z bobem, fasolką szparagową i fetą
(Visited 226 times, 21 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *