Mam dla Was przepis na super fit-deser. To sernik z dużą porcją białka przy stosunkowo niewielkiej ilości kalorii. Robi się go bardzo szybko i nie może się nie udać.
Wielkość porcji 115 g
Ilość porcji 16
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 120
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 4.4g7%
- Węglowodany 15.4g6%
- Białko 13.2g27%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Sernik robi się bardzo szybko, więc warto mieć pod ręką wszystkie składniki.
Najpierw trzeba ubić jajka i żółtka z erytrytolem. Potem dodać po trochu twaróg z wiaderka, skyr proszek budyniowy i odżywkę białkową.
Na końcu dorzucić pokrojone w paseczki morele i wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam tortownicy 26 cm). Na wierzch wyłożyć dżem Strawberry in jelly od AllNutrition.
Piec ok. 1,5 godz w 180 C. Uwaga! będzie rósł ale potem delikatnie opadnie.
Jak przestygnie to możecie wyjąć z foremki. Kiedy sernik będzie wystarczająco zimny, wstawcie do lodówki, niech trochę stężeje (chociaż lekko ciepły smakuje znakomicie).
Ten sernik to naprawdę cudo! Jest kremowy, delikatny, nie przypomina tych suchych fit-serników.
Mniam:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Sernik robi się bardzo szybko, więc warto mieć pod ręką wszystkie składniki.
Najpierw trzeba ubić jajka i żółtka z erytrytolem. Potem dodać po trochu twaróg z wiaderka, skyr proszek budyniowy i odżywkę białkową.
Na końcu dorzucić pokrojone w paseczki morele i wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam tortownicy 26 cm). Na wierzch wyłożyć dżem Strawberry in jelly od AllNutrition.
Piec ok. 1,5 godz w 180 C. Uwaga! będzie rósł ale potem delikatnie opadnie.
Jak przestygnie to możecie wyjąć z foremki. Kiedy sernik będzie wystarczająco zimny, wstawcie do lodówki, niech trochę stężeje (chociaż lekko ciepły smakuje znakomicie).
Ten sernik to naprawdę cudo! Jest kremowy, delikatny, nie przypomina tych suchych fit-serników.
Mniam:-)
Fit Sernik wyszedł pyszny, bardzo pulchny, wilgotny, ja dodałam żurawinę i konfiturę Allnutrition malina z granatem🥰wyszło petarda. Bardzo dziękuję za przepis i będę próbować innych. Pozdrawiam serdecznie 😊
Świetna wiadomość, Dziękuję Ci serdecznie za zaufanie i miło mi ogromnie, że napisałaś:-) Powodzenia w kuchni;-))))
Witam
Mam pytanie czy do masy dodajemy ubitą pianę pozostałą z tych czterech jajek?
Cześć, nie, tych 4 białek nie dodawałam do sernika (tylko 4 żółtka + 2 całe jajka). Ale białka się nie zmarnują jak zrobisz zupę proteinową
https://aniagotujefit.pl/przepisy/zupa-niskokaloryczna-z-jajkiem/ lub https://aniagotujefit.pl/przepisy/wegetarianska-zupa-wysokobialkowa/.
Polecam, bo mało kalorii a sporo białka, dzięki czemu jest sycąca:-) Powodzenia, Ania
czy ta odżywka proteinowa jest konieczna? czy ewentualnie można ją pominąć lub zastąpić
Cześć, nie, nie jest konieczna. Ja dodaję bo potrzebuję sporo białka w diecie. Ale bez odżywki będzie równie smaczny. Ale że odżywka jednak odrobinę zamienia konsystencję, proponuję dać odrobinę mąki ziemniaczanej, żeby jednak masa nie była za rzadka (tak ok 1 łyżki max, tak sądzę). Powodzenia w kuchni:-)
Hej, czy proszek do pieczenia albo soda są tutaj konieczne do dodania?
Hejka:-) nie, nie potrzeba żadnego spulchniacza. Dziękuję za skorzystanie z mojego przepisu, pozdrawiam serdecznie, Ania
Cześć, mam zamiar zrobić sernik, a nie znalazłam informacji na jakich ustawieniach piekarnika go pieczesz, góra , dół z termoobiegiem czy bez?
Cześć, ja piekę góra-dół, w kąpieli wodnej. Bez termoobiegu. Temperatura – 180 stopni.
pozdrawiam, Ania
Hej, dwie miarki odżywki białkowej to mniej więcej jaka gramatura?
Cześć, 1 miarka to 35 g. Pozdrawiam, Ania
Witam czy bialka osobno i potem dodaje reszte zoltek?
Cześć, ja nie rozdzielałam białek od żółtek. Ale pewnie można to zrobić i też wyjdzie pyszny sernik:-) Powodzenia, Ania
czy mogę pominąć budyń? (uczulenie na ziemniaki)
Cześć, spróbowałabym zastąpić mąkę ziemniaczaną (budyń) skrobią kukurydzianą lub tapioką. Ale w ostateczności daj zwykłą pszenną tortową i też wyjdzie. Powodzenia:-) Ania
Powiem tak… to mój pierwszy sernik w życiu i wyszedł perfekcyjny. dziękuje za ten przepis!
Cześć, dziękuję za komentarz i za skorzystanie z przepisu, polecam się na przyszłość:-) Pozdrawiam, Ania
Aniu za pierwszym razem użyłem ksylitolu ale ten końcowy posmak nie dawał mi się cieszyć smakiem tego wspaniałego sernika, tym razem robię na miodzie tak ok pół szklanki miodu, zobaczymy jak wyjdzie 🙂
Cześć, o widzisz! a ja nie próbowałam z ksylitolem, dobrze, że uprzedzasz, że smak nie powala, nie będę więc eksperymentować:-)
Pani Aniu, w jak dużej formie Pani go piecze?
Cześć, ja mam tortownicę 26 cm. Ale każda inna będzie ok. Czas pieczenia wtedy może ulec zmianie.
Dzień dobry, czy koniecznie dodawania jest dżemu na wierzch? Czy to tylko taki dodatek do ciasta? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 👋
Cześć, nie, dodawanie dżemu nie jest konieczne, możesz z powodzeniem go pominąć w przepisie. Smacznego:-) Pozdrawiam, Ania
Czy zamiast odżywki mogę dodać budyń x2?
Witaj Martyna, odżywka nie działa jak zagęszczacz a budyń – owszem. Proponuje po prostu pominąć odżywkę. Ale budyniu nie dodawaj więcej (to jedno opakowanie, które jest w przepisie wystarczy, żeby zachować konsystencję sernika). Pozdrawiam serdecznie, Ania.
pyszny serniczek, robię już 5 raz 😆 strzał w 10! dziękuję 🥰
Dziękuję, bardzo mi miło:-) Ania
Sernik mega 😋 Dziękuję za przepis. Pozdrawiam
To ja dziękuję za wypróbowanie:-) Pozdrawiam serdecznie, Ania
A jak nie mam budyniu to ile tej mąki ziemniaczanej?
Cześć, daj tyle maki ile zawiera opakowanie budyniu, czyli jakiś 60 g. Pozdrawiam, Ania
Przepis fajowy ale wyszedł mi bardzo mokry i nie wiem dlaczego może dlatego, że dałem inny sernik niż president albo to zamiast suszonych moreli dodałem brzoskwinie z puszki hmm, jeszcze pytanie te 180 stopni to na którym poziomie piekarnika i jakie grzanie góra dół czy termo obieg czy jak…
Cześć, raczej to nie kwestia sera. Na pewno to brzoskwinie z puszki dały dużo wilgoci. Ja piekę 180 stopni na środkowej półce, bez termoobiegu.
Pozdrawiam, Ania
witam czy można dodać zamiast moreli mrożone Maliny?
Cześć, można ale trzeba pamiętać, że mrożone owoce maja dużo wody, więc może wyjść sernik o zupełnie innej konsystencji. Szczerze – nie próbowałam, więc nie wiem co może z tego wyjść:-)
Pozdrawiam, Ania