Sernik proteinowy

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji16 porcji

Mam dla Was przepis na super fit-deser. To sernik z dużą porcją białka przy stosunkowo niewielkiej ilości kalorii. Robi się go bardzo szybko i nie może się nie udać.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 115 g

Ilość porcji 16


Ilość na porcję
Ilość kalorii 120
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 4.4g7%
Węglowodany 15.4g6%
Białko 13.2g27%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 kg twarogu President
 300 g skyr (2 opakowania x 150 g) - dowolny smak
 4 żółtka jaja
 2 jajka
 2 miarki odżywki białkowej (dowolny smak)
 200 g erytrytolu lub innego słodzidła
 50 g suszonych moreli
 50 g dżemu proteinowego Strawberry in Jelly od AllNutrition
 1 opakowanie budyniu bez (dowolny smak)

Sposób przygotowania

1

Sernik robi się bardzo szybko, więc warto mieć pod ręką wszystkie składniki.

2

Najpierw trzeba ubić jajka i żółtka z erytrytolem. Potem dodać po trochu twaróg z wiaderka, skyr proszek budyniowy i odżywkę białkową.

3

Na końcu dorzucić pokrojone w paseczki morele i wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam tortownicy 26 cm). Na wierzch wyłożyć dżem Strawberry in jelly od AllNutrition.

4

Piec ok. 1,5 godz w 180 C. Uwaga! będzie rósł ale potem delikatnie opadnie.

5

Jak przestygnie to możecie wyjąć z foremki. Kiedy sernik będzie wystarczająco zimny, wstawcie do lodówki, niech trochę stężeje (chociaż lekko ciepły smakuje znakomicie).

6

Ten sernik to naprawdę cudo! Jest kremowy, delikatny, nie przypomina tych suchych fit-serników.

7

Mniam:-)

Składniki

 1 kg twarogu President
 300 g skyr (2 opakowania x 150 g) - dowolny smak
 4 żółtka jaja
 2 jajka
 2 miarki odżywki białkowej (dowolny smak)
 200 g erytrytolu lub innego słodzidła
 50 g suszonych moreli
 50 g dżemu proteinowego Strawberry in Jelly od AllNutrition
 1 opakowanie budyniu bez (dowolny smak)

Sposób przygotowania

1

Sernik robi się bardzo szybko, więc warto mieć pod ręką wszystkie składniki.

2

Najpierw trzeba ubić jajka i żółtka z erytrytolem. Potem dodać po trochu twaróg z wiaderka, skyr proszek budyniowy i odżywkę białkową.

3

Na końcu dorzucić pokrojone w paseczki morele i wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam tortownicy 26 cm). Na wierzch wyłożyć dżem Strawberry in jelly od AllNutrition.

4

Piec ok. 1,5 godz w 180 C. Uwaga! będzie rósł ale potem delikatnie opadnie.

5

Jak przestygnie to możecie wyjąć z foremki. Kiedy sernik będzie wystarczająco zimny, wstawcie do lodówki, niech trochę stężeje (chociaż lekko ciepły smakuje znakomicie).

6

Ten sernik to naprawdę cudo! Jest kremowy, delikatny, nie przypomina tych suchych fit-serników.

7

Mniam:-)

Sernik proteinowy
(Visited 87 681 times, 629 visits today)

36 Comments

  1. Ewa 27 listopada 2022 at 22:42

    Fit Sernik wyszedł pyszny, bardzo pulchny, wilgotny, ja dodałam żurawinę i konfiturę Allnutrition malina z granatem🥰wyszło petarda. Bardzo dziękuję za przepis i będę próbować innych. Pozdrawiam serdecznie 😊

    Reply
    1. ania 28 listopada 2022 at 08:34

      Świetna wiadomość, Dziękuję Ci serdecznie za zaufanie i miło mi ogromnie, że napisałaś:-) Powodzenia w kuchni;-))))

      Reply
  2. Dorka 1 stycznia 2023 at 11:23

    Witam
    Mam pytanie czy do masy dodajemy ubitą pianę pozostałą z tych czterech jajek?

    Reply
    1. Aleksandra 13 stycznia 2023 at 22:20

      czy ta odżywka proteinowa jest konieczna? czy ewentualnie można ją pominąć lub zastąpić

      Reply
      1. ania 15 stycznia 2023 at 17:28

        Cześć, nie, nie jest konieczna. Ja dodaję bo potrzebuję sporo białka w diecie. Ale bez odżywki będzie równie smaczny. Ale że odżywka jednak odrobinę zamienia konsystencję, proponuję dać odrobinę mąki ziemniaczanej, żeby jednak masa nie była za rzadka (tak ok 1 łyżki max, tak sądzę). Powodzenia w kuchni:-)

        Reply
  3. just 28 lutego 2023 at 09:04

    Hej, czy proszek do pieczenia albo soda są tutaj konieczne do dodania?

    Reply
    1. ania 28 lutego 2023 at 09:22

      Hejka:-) nie, nie potrzeba żadnego spulchniacza. Dziękuję za skorzystanie z mojego przepisu, pozdrawiam serdecznie, Ania

      Reply
  4. Kasia 5 kwietnia 2023 at 12:15

    Cześć, mam zamiar zrobić sernik, a nie znalazłam informacji na jakich ustawieniach piekarnika go pieczesz, góra , dół z termoobiegiem czy bez?

    Reply
    1. ania 5 kwietnia 2023 at 13:41

      Cześć, ja piekę góra-dół, w kąpieli wodnej. Bez termoobiegu. Temperatura – 180 stopni.
      pozdrawiam, Ania

      Reply
  5. Karolina 6 kwietnia 2023 at 21:11

    Hej, dwie miarki odżywki białkowej to mniej więcej jaka gramatura?

    Reply
    1. ania 7 kwietnia 2023 at 09:31

      Cześć, 1 miarka to 35 g. Pozdrawiam, Ania

      Reply
  6. Ania 8 kwietnia 2023 at 19:29

    Witam czy bialka osobno i potem dodaje reszte zoltek?

    Reply
    1. ania 8 kwietnia 2023 at 19:43

      Cześć, ja nie rozdzielałam białek od żółtek. Ale pewnie można to zrobić i też wyjdzie pyszny sernik:-) Powodzenia, Ania

      Reply
  7. sunstar 12 czerwca 2023 at 13:18

    czy mogę pominąć budyń? (uczulenie na ziemniaki)

    Reply
    1. ania 12 czerwca 2023 at 14:57

      Cześć, spróbowałabym zastąpić mąkę ziemniaczaną (budyń) skrobią kukurydzianą lub tapioką. Ale w ostateczności daj zwykłą pszenną tortową i też wyjdzie. Powodzenia:-) Ania

      Reply
  8. marta 5 sierpnia 2023 at 08:27

    Powiem tak… to mój pierwszy sernik w życiu i wyszedł perfekcyjny. dziękuje za ten przepis!

    Reply
    1. ania 5 sierpnia 2023 at 16:13

      Cześć, dziękuję za komentarz i za skorzystanie z przepisu, polecam się na przyszłość:-) Pozdrawiam, Ania

      Reply
  9. Sandacz 14 września 2023 at 23:20

    Aniu za pierwszym razem użyłem ksylitolu ale ten końcowy posmak nie dawał mi się cieszyć smakiem tego wspaniałego sernika, tym razem robię na miodzie tak ok pół szklanki miodu, zobaczymy jak wyjdzie 🙂

    Reply
    1. ania 18 września 2023 at 10:05

      Cześć, o widzisz! a ja nie próbowałam z ksylitolem, dobrze, że uprzedzasz, że smak nie powala, nie będę więc eksperymentować:-)

      Reply
  10. Małgorzata 16 września 2023 at 10:55

    Pani Aniu, w jak dużej formie Pani go piecze?

    Reply
    1. ania 18 września 2023 at 10:05

      Cześć, ja mam tortownicę 26 cm. Ale każda inna będzie ok. Czas pieczenia wtedy może ulec zmianie.

      Reply
  11. Agnieszka 27 września 2023 at 09:19

    Dzień dobry, czy koniecznie dodawania jest dżemu na wierzch? Czy to tylko taki dodatek do ciasta? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 👋

    Reply
    1. ania 27 września 2023 at 09:36

      Cześć, nie, dodawanie dżemu nie jest konieczne, możesz z powodzeniem go pominąć w przepisie. Smacznego:-) Pozdrawiam, Ania

      Reply
  12. Martyna 18 grudnia 2023 at 16:39

    Czy zamiast odżywki mogę dodać budyń x2?

    Reply
    1. ania 20 grudnia 2023 at 11:10

      Witaj Martyna, odżywka nie działa jak zagęszczacz a budyń – owszem. Proponuje po prostu pominąć odżywkę. Ale budyniu nie dodawaj więcej (to jedno opakowanie, które jest w przepisie wystarczy, żeby zachować konsystencję sernika). Pozdrawiam serdecznie, Ania.

      Reply
  13. Magda 29 marca 2024 at 08:34

    pyszny serniczek, robię już 5 raz 😆 strzał w 10! dziękuję 🥰

    Reply
    1. ania 10 kwietnia 2024 at 16:22

      Dziękuję, bardzo mi miło:-) Ania

      Reply
  14. Megi 14 kwietnia 2024 at 13:52

    Sernik mega 😋 Dziękuję za przepis. Pozdrawiam

    Reply
    1. ania 14 kwietnia 2024 at 19:06

      To ja dziękuję za wypróbowanie:-) Pozdrawiam serdecznie, Ania

      Reply
  15. AdamN 8 maja 2024 at 21:30

    A jak nie mam budyniu to ile tej mąki ziemniaczanej?

    Reply
    1. ania 13 maja 2024 at 11:13

      Cześć, daj tyle maki ile zawiera opakowanie budyniu, czyli jakiś 60 g. Pozdrawiam, Ania

      Reply
  16. Tomasz 26 maja 2024 at 23:18

    Przepis fajowy ale wyszedł mi bardzo mokry i nie wiem dlaczego może dlatego, że dałem inny sernik niż president albo to zamiast suszonych moreli dodałem brzoskwinie z puszki hmm, jeszcze pytanie te 180 stopni to na którym poziomie piekarnika i jakie grzanie góra dół czy termo obieg czy jak…

    Reply
    1. ania 27 maja 2024 at 11:24

      Cześć, raczej to nie kwestia sera. Na pewno to brzoskwinie z puszki dały dużo wilgoci. Ja piekę 180 stopni na środkowej półce, bez termoobiegu.
      Pozdrawiam, Ania

      Reply
  17. Gosia 7 czerwca 2024 at 16:20

    witam czy można dodać zamiast moreli mrożone Maliny?

    Reply
    1. ania 14 czerwca 2024 at 08:03

      Cześć, można ale trzeba pamiętać, że mrożone owoce maja dużo wody, więc może wyjść sernik o zupełnie innej konsystencji. Szczerze – nie próbowałam, więc nie wiem co może z tego wyjść:-)
      Pozdrawiam, Ania

      Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *