Ryż z indykiem to jedno z ulubionych połączeń osób intensywnie trenujących na siłowniach. I ja to rozumiem, bo to pyszne i pożywne połączenie. Ja dołożyłam trochę orientu do tego zestawu i wyszło znakomite "risotto", dobre tak samo na świeżo jak i zapakowane do pudełka i odgrzane w pracy:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 2
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 495
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 4.2g7%
- Węglowodany 45.2g16%
- Białko 68.3g137%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Mięso indyka pokroić na mniejsze kawałki, czosnek pokroić w plasterki i wszystko krótko uprażyć w granitowym garnku albo innym z powłoka non-stick.
Dorzucić pozostałe przyprawy, sezam...
... i słodką paprykę mieloną, wymieszać, ciągle na dużym ogniu....
Teraz dodać ryż (nie płukam go wcześniej), sól, ewentualnie pieprz lub chilli
i wszystko porządnie przesmażyć, ciągle mieszając.
Wlać wodę - ok 2,5 szklanki, zmniejszyć ogień na najmniejszy, przykryć i nie mieszając czekać cierpliwie....
... aż ryż wchłonie całą wodę.
Składniki
Sposób przygotowania
Mięso indyka pokroić na mniejsze kawałki, czosnek pokroić w plasterki i wszystko krótko uprażyć w granitowym garnku albo innym z powłoka non-stick.
Dorzucić pozostałe przyprawy, sezam...
... i słodką paprykę mieloną, wymieszać, ciągle na dużym ogniu....
Teraz dodać ryż (nie płukam go wcześniej), sól, ewentualnie pieprz lub chilli
i wszystko porządnie przesmażyć, ciągle mieszając.
Wlać wodę - ok 2,5 szklanki, zmniejszyć ogień na najmniejszy, przykryć i nie mieszając czekać cierpliwie....
... aż ryż wchłonie całą wodę.