#wegetariańskie

Ilość przepisów: 342
Warzywa z patelniBanalnie proste, obłędnie pyszne, wegańskie jedzenie na każdą porę dnia.
Lekka sałatka z fety, kuskusu perłowego i świeżych warzywLekka, smaczna i apetycznie wyglądająca sałatka. Kuskus perłowy jest zupełnie inny niż ten drobny, trzeba go zagotować. Spróbujcie i oceńcie sami. Ja go bardzo lubię. Taka sałatka najlepiej smakuje latem, kiedy warzywa dojrzewają na słońcu a nie w szklarniach, ale ja już jestem mocno stęskniona smaku lata więc u mnie lato na talerzu już dzisiaj.
Marynowane tofu z patelni, papryka, por, pieczarki w przyprawach bliskowschodnichJeżeli nie przepadacie za tofu, to być może dlatego, że nie próbowaliście marynowanego tofu. Polecam zarówno na zimno, jak i na ciepło. Na przykład z warzywami z patelni - papryka, por i pieczarki dostępne są cały rok, świetnie smakują na ciepło. Danie doprawiłam bliskowschodnimi smakami mielonych ziaren kolendry i kuminu. Pysznie i sycąco, z porządną porcją wegańskiego białka.
Warzywa z patelni z fetąPyszna sałatka na ciepło z kilku popularnych i ogólnodostępnych świeżych warzyw, do tego ser solankowy np. feta i można się dobrze, zdrowo najeść bez uczucia ciężkości na żołądku.
Wegańskie śniadanie na ciepło z awokado i pieczywem proteinowymPieczarki, cukinia, por często są obecne w mojej kuchni, bo maja mało kalorii, więc są świetnym uzupełnieniem posiłków i wypełnieniem talerza. Pieczarki w sosie sojowym nabierają pięknego, złotego koloru i smaku, cukinie można przyprawić na wiele sposób, bo sama w sobie jest raczej neutralna smakowo, a por - zwłaszcza ta zielona część - z dodatkiem czosnku, krótko zrobiony na patelni, jest pyszny. Dorzyciłampo0rcję zdrowych tłuszczy w postaci awokado. Awokado kupuję zawsze w odmianie Haas - rzadziej zdarza się, że jest zepsute. Zaglądajcie pod ogonek: jak jest zielony - jest niedojrzałe, jak jest żółty lub zielono-żółty - jest dojrzałe, brązowy kolor to jest mocno dojrzałe - trzeba zjeść natychmiast, a jak jest biały nalot pod ogonkiem - jest zepsute, do wyrzucenia. Niedojrzałe jak poleży w domu, w cieple - dojrzeje.
Sałatka z marchewką, awokado, smażonymi pieczarkami i paprykąNiech żyje inwencja twórcza w kuchni! 🙂 Z resztek lodówkowych często można skomponować pyszny posiłek. Mi wyszła znakomita sałatka. Miałam sporo "nóżek" pieczarek (kapelusze zazwyczaj robię w całości), dojrzałe awokado i marchewkę nieco przyschniętą. Połączyłam na jednym talerzy, zaromatyzowałam oliwą truflową, doprawiłam i wyszło lekko i pysznie - tak jak lubię:-)
1 5 6 7 8 9 38

(Visited 476 885 times, 796 visits today)