Ilość przepisów: 348
Jajka sadzone z ryżem i warzywami z patelniW sezonie letnim chętniej i częściej jem warzywa. Zazwyczaj poddaję je krótkiej obróbce termicznej - wtedy jest szybko i lekkostrawnie. Warzywa przegotowane, miękkie sprawdzają się co najwyżej w sosach i potrawach typu leczo. Każde inne danie smakuje lepiej, gdy warzywa są al dente. I takie jest moje dzisiejsze danie - duża porcja warzyw, nieco ryżu i jajka sadzone z płynnymi żółtkami. Jajecznica z zielonymi dodatkami: awokado, por, mix sałat i cieciorkaJajka to zawsze dobry pomysł na zdrowy, sycący posiłek. Tym razem nie jajko w koszulce ale lekka jajecznica z pysznymi, zielonymi dodatkami. Do zrobienia w 15 minut:-)Sałatka makaronowa z pesto z czosnku niedźwiedziego i awokadoKiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwitnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego. Moja propozycja jest nie tylko dla wegetarian:-) Jak lubisz makaron, awokado i zielony kolor - zrób koniecznie!Zielone śniadanie z jajkiem w koszulce (czosnek niedźwiedzi, szparagi)W sezonie, kiedy czosnek niedźwiedzi można kupić na lokalnych placykach, włączam tą prozdrowotną roślinę niemalże do wszystkiego. Polecam spróbować, na ciepło ma wyrazisty smak czosnku, pachnie obłędnie i jest bardzo smaczny. Do tego majowe zielone szparagi i mój ulubiony składnik śniadaniowy: jajko w koszulce.Jajka w koszulce i świeże warzywaLekkie ale sycące śniadanie (lub kolacja), duża porcja warzyw (tak, jak zalecają dietetycy), jajka przygotowane w najzdrowszy, możliwy sposób. Czy trzeba czegoś więcej?:-)Sałatka ziemniaczana na ciepło ze szparagami, pieczarkami i czosnkiem niedźwiedzimKiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwitnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego. Dzisiaj pyszna sałatka wegańska z wykorzystaniem "wczorajszych: ziemniaków i sezonowych szparagów.Dietetyczna zupa białkowa z czosnkiem niedźwiedzim i kolendrąBardzo lubię zupy "białkowe" - po treningu są idealne: robi się je szybko, są aromatyczne, rozgrzewające i wysokoproteinowe więc pomagają w regeneracji. Korzystając z sezonu na czosnek niedźwiedzi, zrobiłam sobie zupkę białkową, wegetariańska i sezonową. I spójrzcie jak mało kalorii a jak dużo białka!Jajka w koszulce na kanapce ze świeżym szpinakiem, sałatka ze szparagów i żółtego pomidoraJajka poszetowe (w koszulce) to moje ulubione śniadanie, znajdziecie tutaj całe mnóstwo propozycji śniadaniowych z takimi jajkami. Łączcie je dowolnie, kombinujcie ze smakami, teksturami i konsystencja składników - jestem przekonana, że wyjdzie coś pysznego. Moje dzisiejsze połączenie ze szparagami i żółtym pomidorem było bardzo udane: pyszne, sycące i wyjątkowo ładne:-)Sałatka ze świeżymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i fetąW sezonie, kiedy czosnek niedźwiedzi można kupić na lokalnych placykach, włączam tą prozdrowotną roślinę niemalże do wszystkiego. Polecam spróbować, na ciepło ma wyrazisty smak czosnku, pachnie obłędnie i jest bardzo smaczny. Do tego majowe zielone szparagi i ser solankowy (feta) - lekko, zdrowo, ładnie:-)
(Visited 493 097 times, 1 303 visits today)