#papryka

Ilość przepisów: 133
Jajko w koszulce na lekkim pieczywie, warzywa na ciepło, czarnuszkaJajko w koszulce to ponoć najzdrowsza forma jajka. Przygotowanie nie jest może najszybsze i najłatwiejsze, ale kiedy już opanujecie temat, będziecie je robić często - zapewniam:-) Ja uwielbiam to płynące żółtko! Śniadanie z jajem to zdecydowanie mój najfajniejszy poranny posiłek. Do tego trochę warzyw po krótkiej obróbce na patelni, lekkie pieczywo i mamy super lekkostrawne, niskokaloryczne danie na dzień dobry:-)
Sałatka z pieczoną papryką, pieczoną dynią, cukinią i pistacjamiLubię pieczone warzywa, są lżejsze dla mojego żołądka niż surowe. Pieczona dynia hokkaido jest znakomita nie tylko dlatego, że nie trzeba jej obierać ze skórki - jest jadalna w całości - ale też dlatego, że jest intensywniejsza w smaku niż ugotowana i daje piękny kolor. Do tego cudowna słodycz pieczonej papryki, chrupiące pistacje a całość podkręcona olejem z pistacji. Pycha:-)
Gofry ryżowe z awokado, mix sałat z pieczoną paprykąLubię sprytnie wykorzystywać resztki lodówkowe. Nic się u mnie nie zmarnuje, każda reszteczka dostaje drugą szansę. Ryż z poprzedniego dnia świetnie smakuje odsmażony z różnymi dodatkami, może też być zagęstnikiem do "cienkiej" zupki. U mnie ryż wylądował w gofrach śniadaniowych na wytrawnie. Powstały zaskakująco smaczne, bezglutenowe, bez laktozy gofry, a całe danie jest wegetariańskie i lekkie.
„czerwona” zupa z owocami morza i dorszemUwielbiam zupę rybną, uwielbiam owoce morza. Mimo że dostęp do świeżych produktów jest w nas mocno ograniczony i kosztowny, można sobie sprawić tę rozkosz i przygotować ekspresową zupę z ogólnodostępnych, mrożonych składników. Zamieszczałam już w przeszłości przepisy na zupy rybne, wszystkie na domowym bulionie, który sama przygotowywałam. Jednak można pójść na skróty i od czasu do czasy wykorzystać kostki bulionowe - w necie można kupić "mariscos" albo "pescado" czyli o smaku owoców morza albo rybne. Polecam, jest smacznie i na pewno nie zaszkodzi Waszemu zdrowiu, jak raz na długi czas użyjecie takiego "gotowca"
Bucatini z ragu wołowo-wieprzowym w wersji fitMakaron z mięsnym sosem to klasyka gatunku. Przepisów jest tyle, ilu kucharzy. Danie trudno zepsuć - zawsze się udaje. Jednak kiedy jest się na redukcji, sprawa nie jest taka oczywista. A jednak udało mi się wykombinować danie idealnie balansujące smak i obniżoną kaloryczność.
1 4 5 6 7 8 15

(Visited 498 637 times, 1 768 visits today)