Ilość przepisów: 114
Jajka w koszulce i świeże warzywaLekkie ale sycące śniadanie (lub kolacja), duża porcja warzyw (tak, jak zalecają dietetycy), jajka przygotowane w najzdrowszy, możliwy sposób. Czy trzeba czegoś więcej?:-)Penne z czosnkiem niedźwiedzim, awokado i sezamemWiele moich wiosennych przepisów zawiera w składzie czosnek niedźwiedzi. Pisałam już o tym, że to cudowne zielsko nadaje się do wszystkiego, jest super zdrowe powinniśmy zajadać się nim garściami. Mimo że sezon na świeży czosnek trwa krótko (kwiecień/maj) można go przechowywać w postaci pesto. A tymczasem, mając pod ręką świeże liście czosnku, pokombinujmy z daniami: najprostsze połączenia są często najbardziej udane w smaku. Czosnek - makaron - awokado - kolendra - pyszne, zdrowe, sycące danie dla wegan i nie tylko.Jajecznica, awokado i smażony czosnek niedźwiedziSuper zdrowe, smaczne i sycące śniadanie, tylko dobre składniki:-)Sałata z pieczoną piersią indyka, jajkiem w koszulce, awokado i borówkamiUpieczona w rękawie pierś indyka to chude, mocno proteinowe mięsko idealne na ciepło i na zimno. Ja przygotowałam sałatkę z pokrojoną cieniutko piersią i bardzo mi smakowała. Ponieważ mięso indyka jest bardzo chude, trzeba dobrze ja zamarynować i piec nie za długo, koniecznie w rękawie, po czym pozwolić mu w tym rękawie ostygnąć.Podpłomyki – wytrawna przekąska z awokado i łososiemPodpłomyki, to bardzo szybki temat: trzy składniki, ogień, patelnia i mamy placuszki. Ja oczywiście preferują wytrawne kompozycje stąd moja propozycja: awokado i łosoś. 4 małe placuszki, to lekkie śniadanie albo fajna przekąska.Jajko w koszulce i sałatka z krewetkami i awokadoJajko w koszulce na śniadanie - idealnie! Do tego krewetki z patelni, dojrzałe awokado, trochę sałaty - przepyszny, zdrowy i sycący posiłek do zrobienia w kilka chwil. Spaghetti pełnoziarniste z krewetkami i awokadoPyszny makaron w kilka chwil, wystarczy wychodząc do pracy wyjąć z zamrażalnika krewetki a po powrocie przygotować w 15 minut przepyszny, zdrowy posiłek.Spaghetti pełnoziarniste z awokado, pomidorkami i pistacjamiMiędzy makaronem pełnoziarnistym a "białym" nie ma znaczącej różnicy w kaloriach ale jest zasadnicza różnica w ilości składników odżywczych. O ile mąka biała i jej wytwory zawiera głównie kalorie, o tyle produkty z pełnego ziarna zawierają: błonnik, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, cynk, żelazo. Są doskonałym źródłem błonnika, stanowiącego naturalną miotełkę dla jelit. Dzięki temu zapobiegają dolegliwościom trawiennym takim jak wzdęcia, zaparcia, zgaga, a także wspierają zachowanie szczupłej sylwetki. Wielką zaletą produktów pełnoziarnistych jest to, że na długo zapewniają uczucie sytości. Dlatego zamieniajmy białe na pełnoziarniste kiedy tylko możemy. Makaron pełnoziarnisty (u mnie Barilla) z warzywnymi dodatkami, to moja pyszna propozycja dla tych co chcą jeść zdrowo.Kanapka z awokado i smażonymi pieczarkami, sałatka ze szparagami i rzodkiewkąKiedy jest sezon na szparagi, to goszczą u mnie od śniadania po kolację kilka razy w tygodniu. Dzisiaj oprócz młodych szparagów pojawiło się pesto z listków młodej rzodkiewki. Całość bardzo smaczna i pięknie wygląda.
(Visited 483 679 times, 737 visits today)