Indyk to czyste, chude mięsko, niskokaloryczne, wysokoproteinowe. Nie każdy lubi, bo jest dość zwarte i twardsze niż np. pierś kurczaka. Ale jest zdrowsze i warto je włączyć do diety. Podpowiadam jak urozmaicić jadłospis dodając danie z indyka ale z masłem z nerkowców. Tłuste masło do chudego indyka - to naprawdę dobrze smakuje. Delikatne mięso nabrało charakteru a podkreśliłam go dodatkowo przyprawami kumin, kolendra.... Warto spróbować:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 3
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 614
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 22.8g36%
- Węglowodany 59.2g20%
- Białko 43g86%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Mięso wyrobić (najlepiej dłonią) z przyprawami i letnią wodą. Mięso z indyka jest zwarte a woda je rozluźni. Nie dodaję jajka.
Do mięsnej masy dołożyć 20 g masła z nerkowców (połowa odmierzonej ilości).
Uformować kulki o średnicy 2,5-3 cm - mi wyszło 21 pulpecików.
Pulpeciki obsmażyć na odrobinie oliwy, krótko i na dużym ogniu.
Następnie przełożyć do naczynia do zapiekania...
... i zalać sosem: mleko zmiksować z pozostała odmierzona ilością masła z nerkowców, doprawić solą.
Piec pod przykryciem w temp 170-180 stopni ok. 40 min. Pod koniec tego czasu można odkryć jeżeli sosu wydaje się być za dużo. Niech odparuje.
Moja porcja na 1 osobę to 7 pulpecików. Każdy ma 49 kcal: białka 5,6 g, węglowodanów - 0,5 g, tłuszczu 2,6 g. Dobre makro:-)
Dodatkami do mięsa jest makaron ryżowy z podsmażanymi w sosie sojowym pieczarkami i porem. Pieczarki pokroiłam w ćwiartki (to były duże pieczarki, malutko najlepiej obsmażyć w całości), podlałam sosem sojowym i odrobiną wody i odparowałam.
Następnie dodałam pora (zielona część) pokrojonego w talarki, znowu odrobina woda i do odparowania.
Makaron ryżowy ugotowałam wg przepisu na opakowaniu.
Makaron dodałam do pieczarek i pora, wymieszałam.
Wszystko wyłożyłam na talerz, posypałam czarnym sezamem i zieloną cebulką.
Składniki
Sposób przygotowania
Mięso wyrobić (najlepiej dłonią) z przyprawami i letnią wodą. Mięso z indyka jest zwarte a woda je rozluźni. Nie dodaję jajka.
Do mięsnej masy dołożyć 20 g masła z nerkowców (połowa odmierzonej ilości).
Uformować kulki o średnicy 2,5-3 cm - mi wyszło 21 pulpecików.
Pulpeciki obsmażyć na odrobinie oliwy, krótko i na dużym ogniu.
Następnie przełożyć do naczynia do zapiekania...
... i zalać sosem: mleko zmiksować z pozostała odmierzona ilością masła z nerkowców, doprawić solą.
Piec pod przykryciem w temp 170-180 stopni ok. 40 min. Pod koniec tego czasu można odkryć jeżeli sosu wydaje się być za dużo. Niech odparuje.
Moja porcja na 1 osobę to 7 pulpecików. Każdy ma 49 kcal: białka 5,6 g, węglowodanów - 0,5 g, tłuszczu 2,6 g. Dobre makro:-)
Dodatkami do mięsa jest makaron ryżowy z podsmażanymi w sosie sojowym pieczarkami i porem. Pieczarki pokroiłam w ćwiartki (to były duże pieczarki, malutko najlepiej obsmażyć w całości), podlałam sosem sojowym i odrobiną wody i odparowałam.
Następnie dodałam pora (zielona część) pokrojonego w talarki, znowu odrobina woda i do odparowania.
Makaron ryżowy ugotowałam wg przepisu na opakowaniu.
Makaron dodałam do pieczarek i pora, wymieszałam.
Wszystko wyłożyłam na talerz, posypałam czarnym sezamem i zieloną cebulką.