Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 602
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 22g34%
- Węglowodany 53g18%
- Białko 48.9g98%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Tutaj jest dokładny przepis na pulpeciki: https://aniagotujefit.pl/przepisy/pulpeciki-z-piersi-indyka-w-arabskich-przyprawach-kuskus/
Wszystkie składniki poza kuskusem dokładnie wymieszać dłonią, dolewając zimną wodę w ilości ok 0,5 szklanki.
Masa mięsna ma być zwarta ale nie twarda. Nie dodajemy jajka! Formujemy kulki wielkości piłeczki do ping-ponga lub mniejsze. Mi wyszło 23 ale równie dobrze może wyjść 22 albo 24 sztuki. Każdą kulkę trzeba obtoczyć w semolinie (pewnie zwykła mąka też się sprawdzi).
Następnie smażymy na 2 łyżkach oleju (u mnie rzepakowy nierafinowany), potrząsając patelnią, żeby kulki z każdej strony się przypiekły.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy passatą, można dolać odrobinę wody jak wolicie więcej sosu.
Teraz pora żeby sos dosolić, dopieprzyć i posypać zieleniną. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min, 200 stopni.
Brukselkę gotujemy kilkakrotnie zmieniając wodę (wodę solimy). W ten sposób pozbawiamy ja goryczki.
1 porcja to 50 g kuskusu, 7 pulpecików i 150 g brukselki.
Dla ciekawych: 1 pulpecik ma 35 kcal:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Tutaj jest dokładny przepis na pulpeciki: https://aniagotujefit.pl/przepisy/pulpeciki-z-piersi-indyka-w-arabskich-przyprawach-kuskus/
Wszystkie składniki poza kuskusem dokładnie wymieszać dłonią, dolewając zimną wodę w ilości ok 0,5 szklanki.
Masa mięsna ma być zwarta ale nie twarda. Nie dodajemy jajka! Formujemy kulki wielkości piłeczki do ping-ponga lub mniejsze. Mi wyszło 23 ale równie dobrze może wyjść 22 albo 24 sztuki. Każdą kulkę trzeba obtoczyć w semolinie (pewnie zwykła mąka też się sprawdzi).
Następnie smażymy na 2 łyżkach oleju (u mnie rzepakowy nierafinowany), potrząsając patelnią, żeby kulki z każdej strony się przypiekły.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy passatą, można dolać odrobinę wody jak wolicie więcej sosu.
Teraz pora żeby sos dosolić, dopieprzyć i posypać zieleniną. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min, 200 stopni.
Brukselkę gotujemy kilkakrotnie zmieniając wodę (wodę solimy). W ten sposób pozbawiamy ja goryczki.
1 porcja to 50 g kuskusu, 7 pulpecików i 150 g brukselki.
Dla ciekawych: 1 pulpecik ma 35 kcal:-)