Pulpeciki arabskie (kefta) z kuskusem i brukselką

Oceń przepisKategoriaTagi, , , Wybierz ilość porcji1 porcja
Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 602
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 22g34%
Węglowodany 53g18%
Białko 48.9g98%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 7 pulpecików arabskich (przepis niżej)
 150 g brukselki
 50 g kaszy kus-kus (waga przed ugotowaniem)

Sposób przygotowania

1

Tutaj jest dokładny przepis na pulpeciki: https://aniagotujefit.pl/przepisy/pulpeciki-z-piersi-indyka-w-arabskich-przyprawach-kuskus/
Wszystkie składniki poza kuskusem dokładnie wymieszać dłonią, dolewając zimną wodę w ilości ok 0,5 szklanki.

2

Masa mięsna ma być zwarta ale nie twarda. Nie dodajemy jajka! Formujemy kulki wielkości piłeczki do ping-ponga lub mniejsze. Mi wyszło 23 ale równie dobrze może wyjść 22 albo 24 sztuki. Każdą kulkę trzeba obtoczyć w semolinie (pewnie zwykła mąka też się sprawdzi).

3

Następnie smażymy na 2 łyżkach oleju (u mnie rzepakowy nierafinowany), potrząsając patelnią, żeby kulki z każdej strony się przypiekły.

4

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy passatą, można dolać odrobinę wody jak wolicie więcej sosu.

5

Teraz pora żeby sos dosolić, dopieprzyć i posypać zieleniną. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min, 200 stopni.

6

Brukselkę gotujemy kilkakrotnie zmieniając wodę (wodę solimy). W ten sposób pozbawiamy ja goryczki.

7

1 porcja to 50 g kuskusu, 7 pulpecików i 150 g brukselki.

8

Dla ciekawych: 1 pulpecik ma 35 kcal:-)

Składniki

 7 pulpecików arabskich (przepis niżej)
 150 g brukselki
 50 g kaszy kus-kus (waga przed ugotowaniem)

Sposób przygotowania

1

Tutaj jest dokładny przepis na pulpeciki: https://aniagotujefit.pl/przepisy/pulpeciki-z-piersi-indyka-w-arabskich-przyprawach-kuskus/
Wszystkie składniki poza kuskusem dokładnie wymieszać dłonią, dolewając zimną wodę w ilości ok 0,5 szklanki.

2

Masa mięsna ma być zwarta ale nie twarda. Nie dodajemy jajka! Formujemy kulki wielkości piłeczki do ping-ponga lub mniejsze. Mi wyszło 23 ale równie dobrze może wyjść 22 albo 24 sztuki. Każdą kulkę trzeba obtoczyć w semolinie (pewnie zwykła mąka też się sprawdzi).

3

Następnie smażymy na 2 łyżkach oleju (u mnie rzepakowy nierafinowany), potrząsając patelnią, żeby kulki z każdej strony się przypiekły.

4

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy passatą, można dolać odrobinę wody jak wolicie więcej sosu.

5

Teraz pora żeby sos dosolić, dopieprzyć i posypać zieleniną. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min, 200 stopni.

6

Brukselkę gotujemy kilkakrotnie zmieniając wodę (wodę solimy). W ten sposób pozbawiamy ja goryczki.

7

1 porcja to 50 g kuskusu, 7 pulpecików i 150 g brukselki.

8

Dla ciekawych: 1 pulpecik ma 35 kcal:-)

Pulpeciki arabskie (kefta) z kuskusem i brukselką
(Visited 669 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *