#wysokobiałkowe

Ilość przepisów: 200
Mocno pomarańczowe serniczki proteinoweCo zrobić kiedy masz w domu za dużo nabiału i pomarańcz, bo była promka w Biedrze i nakupiłaś jak szalona? No to ja polecam serniczki: mocno białkowe, szybkie do zrobienia, przepyszne (wilgotne i puszyste) o smaku baaardzo pomarańczowym:-) Pycha! (z tego przepisu można też upiec jeden duży sernik w tortownicy). Zachęcam do zrobienia, przepis nie jest ortodoksyjny, możecie dać ilości mniej więcej zbliżone do tych podanych przeze mnie.
Krewetki, kurki i zielone warzywa z patelniTaki posiłek może być i śniadaniem na ciepło, lunchem albo obiadem. Można zjeść z ryżem, bagietką lub bez żadnych dodatkowych węglowodanów. Smakuje wybornie:-)
Faszerowana paprykaCzasem trzeba poświecić chwilę, żeby dobrze zjeść. Papryka faszerowana jako alternatywa do gołąbków - pysznie, do syta i z dużą porcją białka.
Gulasz z karkówki, kasza jaglana i fasolka szparagowaKlasyczne danie w wersji fit. Karkówka na gulasz nadaje się znakomicie, to mięso nie wymaga dodatkowej porcji tłuszczu, jest pełne smaku i szybko się dusi. Z tej ilości wyszło 1,5 kg gulaszu a moja porcja to 300 g.
Shirataki z groszkiem i pieczarkami łosoś wędzony na gorąco, brokułPyszne i lekkie połączenie łososia z groszkiem, pieczarkami i brokułem a makaron shirataki jest tu wypełniaczem. Nie ma drugiego tak niskokalorycznego produktu, który tak znakomicie przyjmuje smaki. Okazuje się, że makaron shirataki świetnie smakuje nie tylko w daniach inspirowanych dalekim wschodem (pochodzi z Japonii). Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwanym też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub (lepiej) przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego, aczkolwiek np.ten z Biedronki jest całkiem smaczny.