Ilość przepisów: 77
Wołowina po burgundzku czyli „boeuf burguignon”"Boeuf burguignon" to danie dla mięsożerców, bogate w pełnowartościowe białko i niskotłuszczowe w mojej wersji fit. Delicje Szampańskie fitKtóż nie lubi flagowego wyrobu Wedla pt "Delicje Szampańskie":-) Niektórzy nawet mają własny sposób na zjedzenie: jedni najpierw obgryzają czekoladę, inni zaczynają od obgryzienia brzegów.... Mniam:-) A wiecie, że 1 sztuka to 54 kcal? A teraz najlepsze: podrzucam przepis na domowe delicje za 30 kcal sztuka!Pastel de nata – klasyk portugalskich deserów w wersji fitPastel de nata, pasteis de nata, pastel de belem - której nazwy by nie użyć i tak wiadomo, że chodzi o przepyszny portugalski deser: babeczkę z ciasta francuskiego z budyniowym środkiem na ciepło. Absolutna małmazja:-) Ja przepis odchudziłam - nie ma tytułowej śmietanki (nata), jest mleko 0,5% i połowa przepisowego cukru (reszta to erytrytol). Dzięki temu klasyczne 220 kcal zamieniłam w jedyne 134 kcal:-)Skyrniki z polewą z gorzkiej czekoladyTo taki fit deser, wysokobiałkowy, który można zrobić w momencie. Wystarczy 5 składników i 3 minuty. Resztę zrobi piekarnik:-)
Podaję przepis na skyrniki z polewą ale te bez polewy są znacznie mniej kaloryczne a równie pyszne: 1 szt to 45 kcal: 4,3 g białka, 15 g węgli i tylko 1.6 tłuszczu.Knekkebrød – norweski chrupki chlebKnekkebrød to norweski chrupki chleb z samych ziaren, razowej mąki i wody. Podczas pieczenia chleb nie rośnie a jedynie się wysusza. Jest pyszny:-) Smakuje zarówno na słodko (z miodem, konfiturą) jak i z dodatkami wytrawnymi (sery, pasty różnego rodzaju, pasztety...)Ciasto SHREK w wersji lightCiasto SHREK to pyszne, bazujące na bitej śmietanie i mascarpone ciasto. Ale ja przełożyłam ten przepis na wersję fit i to bez straty dla smaku i wyglądu. Polecam, chociaż to wyzwanie dla bardzo cierpliwych, trzeba czekać, czekać i czekać... 🙂Klops z jajkiem gotowanymPasztet wegański z zielonej soczewicy z żurawinąWegańskie pasztety to szybki temat. Dzisiaj podrzucam przepis zaczerpnięty od Marty Dymek z @jadłonomia, ale robiłam już wiele wariacji tego sztandarowego przepisu. Pasztety ze strączków z dodatkiem kasz są nie tylko smaczne i zdrowe, ale potrafią oszukać podniebienie mięsożerców:-)Tagine z kurczakiemTagine to sztandarowe danie kuchni marokańskiej. Nazwa dania to jednocześnie nazwa glinianego naczynia, w którym się je przyrządza: misy i stożkowatej pokrywki.
(Visited 488 881 times, 1 097 visits today)