Ilość przepisów: 123
Pieczywo proteinowe z awokado, mix sałat, papryczki padron i pomidorki z patelniZielony talerz na początek udanego dnia:-) Młode listki, awokado, papryczki padron - baza pysznego śniadania, do tego odrobina pomidorków na przełamanie koloru i czarne, wędzone oliwki, żeby przełamać łagodne smaki awokado i sałaty. Pysznie, lekko, zdrowo.Zielony makaron szpinakowy, warzywa z patelni w ziołach prowansalskich i fetaRodzajów makaronów są tysiące a kombinacji makaronów z dodatkami niezliczona ilość. Nie ma chyba takiego połączenia, które by mi nie smakowało ale wybierając dodatki staram się aby całe danie było raczej dietetyczne i lekkie. Mój zielony makaron (szpinakowe papardelle) połączyłam więc z warzywami w ziołach prowansalskich i z fetą. Takie mariaż kuchni włoskiej z grecką i francuską wyszedł zaskakująco smacznie, a pomysł zrodził się - jak to często bywa - z resztek lodówkowych:-) Na zimno i na ciepło smakuje tak samo wybornie.Pomidorowa sałatka z fetą i granatemLekka sałatka kiedy na zewnątrz od rana upał, to doskonały pomysł na rozpoczęcie dnia. Letnie, pachnące pomidory, świeży ogórek, papryka, cebula, trochę fety i orzeźwiający granat - pycha!Jajko sadzone na warzywach, chleb proteinowy z awokadoKocham jajka! Ci, którzy tu zaglądają wiedzą, że szczególnie jajka poszetowe (w koszulce) są moim numerem jeden w zestawach śniadaniowych. Zrobienie ich nie jest bardzo trudne, ale trzeba poświęcić trochę czasu i jajek, żeby się nauczyć je przyrządzać, tak, żeby ładnie wyglądały i były smaczne. Dlatego polecam łatwiejszą wersję śniadania z jajem: jajka sadzone, pieczywo z awokado i dużo warzyw po krótkiej obróbce termicznej. Takie śniadanie (lub lunch, obiad) jest nie tylko szybkie do przygotowania ale przede wszystkim zdrowe, sycące i fit.Sałatka ziemniaczana na ciepło ze szparagami, pieczarkami i czosnkiem niedźwiedzimKiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwitnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego. Dzisiaj pyszna sałatka wegańska z wykorzystaniem "wczorajszych: ziemniaków i sezonowych szparagów.Sałatka ze świeżymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i fetąW sezonie, kiedy czosnek niedźwiedzi można kupić na lokalnych placykach, włączam tą prozdrowotną roślinę niemalże do wszystkiego. Polecam spróbować, na ciepło ma wyrazisty smak czosnku, pachnie obłędnie i jest bardzo smaczny. Do tego majowe zielone szparagi i ser solankowy (feta) - lekko, zdrowo, ładnie:-)Mix sałat z kurczakiem w sosie sojowym, dip czosnkowy i wędzone oliwkiWysokoproteinowa sałatka z kurczakiem i parmezanem. Dobra o każdej porze roku i dnia. Łatwa do przygotowania, smaczna i sycąca.Bakłażan z gofrownicy z lekkim pieczywem, oliwą i kolendrąBakłażan to coraz bardziej popularne w Polsce warzywo Jest ceniony nie tylko za swoje walory smakowe i piękny kolor, ale przede wszystkim za niską kaloryczność (składa się aż w 90% z wody). Świetnie sprawdzi się zatem w posiłkach osób będących na diecie redukcyjnej. Z uwagi na sporą zawartość błonnika, bakłażany pomagają utrzymywać cholesterol we krwi na pożądanym poziomie, dlatego dobrze serwować je z tłustymi mięsami. Ja zrobiłam lekka przekąskę w 5 minut:-)Sałata z pieczoną piersią indyka, jajkiem w koszulce, awokado i borówkamiUpieczona w rękawie pierś indyka to chude, mocno proteinowe mięsko idealne na ciepło i na zimno. Ja przygotowałam sałatkę z pokrojoną cieniutko piersią i bardzo mi smakowała. Ponieważ mięso indyka jest bardzo chude, trzeba dobrze ja zamarynować i piec nie za długo, koniecznie w rękawie, po czym pozwolić mu w tym rękawie ostygnąć.
(Visited 506 271 times, 2 878 visits today)