Pankejki, naleśniki i gofry

Ilość przepisów: 70
Gofry śniadaniowe z groszkiem, jajecznicą i kurkamiGofry na słodko to dla mnie pyszny deser, ale śniadanie wolę wytrawne. Przygotowałam sobie świetne gofry z groszkiem:-) Do tego krótko przesmażone kurki, groszek i oczywiście jajko - mój ulubiony składnik śniadaniowy. Śniadanie obfite ale lekkie, bogate w białko, będzie trzymać wiele godzin. I o to chodzi: niewiele kalorii, dobre składniki i mamy sycący posiłek.
Syrniki na wytrawnie z chorizo i brokułemKiedy został Ci twaróg i nie masz ochoty na kluski leniwe, twarożek czy naleśniki z serem, proponuję syrniki na wytrawnie. Przygotowanie zajmie Wam kilka minut, można je zjeść z warzywami, jako dodatek do gulaszu albo połączyć w jednym daniu z chorizo i brokułem. Szybkie, proste, smaczne, sycące danie z dużą porcją białka.
Jajka poszetowe na gofrach z czosnkiem niedźwiedzim, smażony pomidor, awokado i rzodkiewka z patelniGofry wytrawne można serwować na śniadanie, przekąskę czy kolację. Można je zrobić z różnymi dodatkami, moje są z czosnkiem niedźwiedzim, który ma swój czas od kwietnia do maja. Ale świetnie się przechowuje w zamrażalniku przez długi czas. Wystarczy zrobić z niego pesto, poporcjować i zamrozić. Do moich gofrów dodałam awokado i świeże pomidory z rzodkiewkami z patelni. Do tego mój ukochany składnik śniadań - jajko w koszulce. Wyszło super pysznie, zdrowo i lekko:-)
Gofry z czosnkiem niedźwiedzim i pieczoną piersią indykaKiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwietnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego.
Podpłomyki – wytrawna przekąska z awokado i łososiemPodpłomyki, to bardzo szybki temat: trzy składniki, ogień, patelnia i mamy placuszki. Ja oczywiście preferują wytrawne kompozycje stąd moja propozycja: awokado i łosoś. 4 małe placuszki, to lekkie śniadanie albo fajna przekąska.
Syrniki w miodziePomysł na coś słodkiego ale wysokobiałkowego i na ciepło. Syrniki z chudego twarogu są przepyszne w tym miodowym syropie. Do zrobienia w kilka chwil. Może to być śniadanie dla tych co lubią słodkie (nie mój przypadek), albo na deser.
Naleśniki z mięsem mielonym, wysokobiałkoweLubię naleśniki a opcja z mięsem jest dla mnie idealna. Banalnie proste do zrobienia, mięsne nadzienie można przygotować wcześniej, w większej ilości - świetnie nadaje się również do makaronu (wystarczy dać więcej sosu pomidorowego). Porządna porcja protein w pysznym, sycącym daniu.
Gofry z awokado, pieczarkami i łososiemSzybkie gofry na wytrwanie - moja propozycja śniadaniowa ale doskonale sprawdzi się również jako kolacja. Potrzeba tak niewiele, żeby posiłek była zdrowy, smaczny i ładny. W mojej porcji jest sporo białka i zdrowe tłuszcze z łososia i awokado a kalorii tyle, że wystarczy do obiadu:-)
Wegańskie śniadanie na ciepło z goframi paprykowymiPodrzucam kolejny pomysł na wytrawne gofry. Tym razem paprykowe. Mają wyrazisty smak i piękny kolor. Do gofrów dołożyłam awokado - ładnie wygląda na pomarańczowych gofrach, pora na ciepło - uwielbiam ten lekko orzechowy smak, i pomidorki - krótko podsmażone. Całość wyszła pysznie, lekko i zdrowo.
1 2 3 4 5 8

(Visited 481 038 times, 618 visits today)