Potrawki, sosy, jednogarnowe dania są wdzięczne i do gotowania i do przechowywania i do jedzenia. Wszelkie gulasze, sosy mięsne gotujemy zazwyczaj w większych ilościach, potem dobrze jest to poporcjować i zamrozić albo zamknąć na gorąco w słoiczkach i wyjąć wtedy, kiedy zatęsknimy za tym konkretnym daniem. Fajne jest też to, że można je za każdym razem łączyć z czymś innym (ryż, kasza, makaron, placuszki) i powstaje zupełnie inne danie:-)
Wielkość porcji 100 g
Ilość porcji 5.5
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 136
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 5.8g9%
- Węglowodany 5.2g2%
- Białko 13.6g28%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Kurczaka pokroić na drobne kawałeczki, czosnek w plasterki a pora w cienkie talarki.
Obsmażyć mięso na łyżce oleju, dodać wszystkie suche przyprawy, chwilę przesmażyć razem z mięsem.
Dodać pora, chwilę poddusić.
Dodać sos sojowy, zalać śmietanką.
Na wierzch wsypać mrożony groszek, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 3-4 minutki.
Gotowe danie posypać jasnym sezamem. Możecie podawać do makarony, ryżu, kaszy, pieczywa...
Składniki
Sposób przygotowania
Kurczaka pokroić na drobne kawałeczki, czosnek w plasterki a pora w cienkie talarki.
Obsmażyć mięso na łyżce oleju, dodać wszystkie suche przyprawy, chwilę przesmażyć razem z mięsem.
Dodać pora, chwilę poddusić.
Dodać sos sojowy, zalać śmietanką.
Na wierzch wsypać mrożony groszek, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 3-4 minutki.
Gotowe danie posypać jasnym sezamem. Możecie podawać do makarony, ryżu, kaszy, pieczywa...