Potrawka z piersi kurczaka w kurkumie

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji5.5 porcji

Potrawki, sosy, jednogarnowe dania są wdzięczne i do gotowania i do przechowywania i do jedzenia. Wszelkie gulasze, sosy mięsne gotujemy zazwyczaj w większych ilościach, potem dobrze jest to poporcjować i zamrozić albo zamknąć na gorąco w słoiczkach i wyjąć wtedy, kiedy zatęsknimy za tym konkretnym daniem. Fajne jest też to, że można je za każdym razem łączyć z czymś innym (ryż, kasza, makaron, placuszki) i powstaje zupełnie inne danie:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 100 g

Ilość porcji 5.5


Ilość na porcję
Ilość kalorii 136
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 5.8g9%
Węglowodany 5.2g2%
Białko 13.6g28%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 400 g polędwiczek z piersi kurczaka
 45 g pora (zielona część)
 50 g groszu mrożonego
 10 g oleju rzepakowego
 15 g czosnku
 150 ml śmietanki 12% "do zup i sosów"
 2 łyżka sosu sojowego
 przyprawy: kurkuma, suszona kolendra, słodka papryka, jasny sezam

Sposób przygotowania

1

Kurczaka pokroić na drobne kawałeczki, czosnek w plasterki a pora w cienkie talarki.

2

Obsmażyć mięso na łyżce oleju, dodać wszystkie suche przyprawy, chwilę przesmażyć razem z mięsem.

3

Dodać pora, chwilę poddusić.

4

Dodać sos sojowy, zalać śmietanką.

5

Na wierzch wsypać mrożony groszek, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 3-4 minutki.

6

Gotowe danie posypać jasnym sezamem. Możecie podawać do makarony, ryżu, kaszy, pieczywa...

Składniki

 400 g polędwiczek z piersi kurczaka
 45 g pora (zielona część)
 50 g groszu mrożonego
 10 g oleju rzepakowego
 15 g czosnku
 150 ml śmietanki 12% "do zup i sosów"
 2 łyżka sosu sojowego
 przyprawy: kurkuma, suszona kolendra, słodka papryka, jasny sezam

Sposób przygotowania

1

Kurczaka pokroić na drobne kawałeczki, czosnek w plasterki a pora w cienkie talarki.

2

Obsmażyć mięso na łyżce oleju, dodać wszystkie suche przyprawy, chwilę przesmażyć razem z mięsem.

3

Dodać pora, chwilę poddusić.

4

Dodać sos sojowy, zalać śmietanką.

5

Na wierzch wsypać mrożony groszek, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 3-4 minutki.

6

Gotowe danie posypać jasnym sezamem. Możecie podawać do makarony, ryżu, kaszy, pieczywa...

Potrawka z piersi kurczaka w kurkumie
(Visited 2 493 times, 10 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *