Polędwiczka wieprzowa wolno duszona w warzywnym sosie fit

Oceń przepisKategoriaTagi, , , Wybierz ilość porcji2 porcje

Mięso w sosie nie musi być kaloryczne. Chuda polędwiczka wieprzowa w sosie bez śmietany, mąki i masła jest pyszna, niskokaloryczna i ma bardzo dużo białka.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 200 g

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 380
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 14g22%
Węglowodany 8g3%
Białko 52.5g105%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 polędwiczka wieprzowa (ok 400 g)
 50 g papryki (zielona, czerwona...)
 4 ząbki czosnku
 80 g cebuli (1 średnia)
 przyprawy, sól, pieprz, świeże zioła: bazylia, kolendra, tymianek

Sposób przygotowania

1

Czosnek pokroić w słupki, polędwiczkę ponacinać wąskim nożem (porobić takie kieszonki) i w te dziurki powtykać słupki czosnku.

2

Polędwiczkę obsmażyć bez tłuszczu - najlepiej użyć do tego rondla lub garnka granitowego, lub innego z powłoką non-stick.

3

Cebulę, paprykę i zioła pokroić.

4

Warzywa dorzucić do rondla, w którym obsmażaliśmy polędwiczkę. Przesmażyć krótko warzywa.

5

Zalać wodą tyle, żeby przykryć warzywa i polędwiczkę do połowy. Ale wszystko zależy od wielkości garnka/rondla w jakim będziecie dusić polędwiczkę. Jak będzie jej za mało - to będziecie w trakcie dolewać, jak za dużo - to będziecie dusić po prostu dłużej, do odparowania.

6

Przykryjcie naczynie, zmniejszcie ogień i duście około 1,5 godziny.

7

Woda powinna większości odparować.

8

Teraz wyjmijcie mięso a warzywa zmiksujcie ręcznym blenderem. Nie róbcie tego bardzo dokładnie, bo sosik ładnie wygląda jak widać drobinki kolorowej papryki.

9

Teraz pokrójcie mięso w plastry i podajcie na takim fit-sosie. Bez mąki, bez śmietany, bez masła:-)

Składniki

 1 polędwiczka wieprzowa (ok 400 g)
 50 g papryki (zielona, czerwona...)
 4 ząbki czosnku
 80 g cebuli (1 średnia)
 przyprawy, sól, pieprz, świeże zioła: bazylia, kolendra, tymianek

Sposób przygotowania

1

Czosnek pokroić w słupki, polędwiczkę ponacinać wąskim nożem (porobić takie kieszonki) i w te dziurki powtykać słupki czosnku.

2

Polędwiczkę obsmażyć bez tłuszczu - najlepiej użyć do tego rondla lub garnka granitowego, lub innego z powłoką non-stick.

3

Cebulę, paprykę i zioła pokroić.

4

Warzywa dorzucić do rondla, w którym obsmażaliśmy polędwiczkę. Przesmażyć krótko warzywa.

5

Zalać wodą tyle, żeby przykryć warzywa i polędwiczkę do połowy. Ale wszystko zależy od wielkości garnka/rondla w jakim będziecie dusić polędwiczkę. Jak będzie jej za mało - to będziecie w trakcie dolewać, jak za dużo - to będziecie dusić po prostu dłużej, do odparowania.

6

Przykryjcie naczynie, zmniejszcie ogień i duście około 1,5 godziny.

7

Woda powinna większości odparować.

8

Teraz wyjmijcie mięso a warzywa zmiksujcie ręcznym blenderem. Nie róbcie tego bardzo dokładnie, bo sosik ładnie wygląda jak widać drobinki kolorowej papryki.

9

Teraz pokrójcie mięso w plastry i podajcie na takim fit-sosie. Bez mąki, bez śmietany, bez masła:-)

Polędwiczka wieprzowa wolno duszona w warzywnym sosie fit
(Visited 3 570 times, 50 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *