Czosnek niedźwiedzi jem często, bo sezon na niego trwa krótko. Można z niego zrobić mnóstwo dań, jest aromatyczny, łatwy w obróbce i pasuje do dań wege, do ryb i do mięsa również. Dzisiaj polecam udusić polędwiczkę właśnie z czosnkiem niedźwiedzim. Obiad z mięsem to jest przecież konkret, sporo protein w niecodziennej odsłonie.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 496
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 5.5g9%
- Węglowodany 55.2g19%
- Białko 55.3g111%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Polędwiczkę naszpikowałam słupkami czosnku i zamarynowałam na sucho (sól, pieprz, tymianek). Zostawiałam na noc w lodówce.
Pora i czosnek niedźwiedzi posiekałam.
Mięso obsmażyłam bez tłuszczu, z każdej strony. Dodałam pora i czosnek niedźwiedzi. Podlałam odrobina wody. Ważne, żeby garnek nie był za duży. Mięso ma dość ciasno wejść, wody wlać tyle, żeby ledwo przykryła mięso. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić ok 45 minut (do godziny).
Kroić dopiero jak przestygnie.
Ja podałam mięso z ryżem, który ugotowałam z dodatkiem suszonego czosnku niedźwiedziego.
Składniki
Sposób przygotowania
Polędwiczkę naszpikowałam słupkami czosnku i zamarynowałam na sucho (sól, pieprz, tymianek). Zostawiałam na noc w lodówce.
Pora i czosnek niedźwiedzi posiekałam.
Mięso obsmażyłam bez tłuszczu, z każdej strony. Dodałam pora i czosnek niedźwiedzi. Podlałam odrobina wody. Ważne, żeby garnek nie był za duży. Mięso ma dość ciasno wejść, wody wlać tyle, żeby ledwo przykryła mięso. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić ok 45 minut (do godziny).
Kroić dopiero jak przestygnie.
Ja podałam mięso z ryżem, który ugotowałam z dodatkiem suszonego czosnku niedźwiedziego.