Pełnoziarniste tagliatelle z krewetkami i suszonymi pomidorami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Danie nie tak kaloryczne jak na makaron przystało i dużo dobrego białka. No i smak wakacji nad ciepłym morzem:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 465
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 17g27%
Węglowodany 28g10%
Białko 40g80%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 60 g pałnoziarnistego makaronu tagliatelle (waga przed ugotowaniem)
 225 g krewetek (1 opakowanie mrożonych z Lidla)
 2 ząbki czosnku
 30 g papryki czerwonej, zielonej i żółtej
 25 g pomidorów z oleju
 3 fileciki anchois
 przyprawy: świeża kolendra lub natka pietruszki
 100 ml bialego, wytrawnego wina
 8 pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania

1

Krewetki rozmrozić i oczyścić z pancerzyków. Paprykę drobniutko pokroić, czosnek pokroić w plasterki. Pomidorów nie odsączać z oleju, pokroić na paski. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.

2

Wszystko poza krewetkami i winem wrzucić na patelnię (najlepiej garnitową) i krótko przesmażyć na oleju z zalewy od pomidorów suszonych aż odparuje woda z pomidorków koktajlowych.

3

Podlać winem, zredukować.

4

Na końcu dodać krewetki, 2-3 minutki, zamieszać kilka razy i gotowe.

5

Makaron ugotujcie al dente, wymieszajcie z sosem krewetkowym i posypcie zieleniną. Najlepiej smakuje ze schłodzonym dobrze białym winem (idealnie jeżeli do gotowania dacie wino dobrej jakości, które potem możecie wypić do posiłku).

Składniki

 60 g pałnoziarnistego makaronu tagliatelle (waga przed ugotowaniem)
 225 g krewetek (1 opakowanie mrożonych z Lidla)
 2 ząbki czosnku
 30 g papryki czerwonej, zielonej i żółtej
 25 g pomidorów z oleju
 3 fileciki anchois
 przyprawy: świeża kolendra lub natka pietruszki
 100 ml bialego, wytrawnego wina
 8 pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania

1

Krewetki rozmrozić i oczyścić z pancerzyków. Paprykę drobniutko pokroić, czosnek pokroić w plasterki. Pomidorów nie odsączać z oleju, pokroić na paski. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.

2

Wszystko poza krewetkami i winem wrzucić na patelnię (najlepiej garnitową) i krótko przesmażyć na oleju z zalewy od pomidorów suszonych aż odparuje woda z pomidorków koktajlowych.

3

Podlać winem, zredukować.

4

Na końcu dodać krewetki, 2-3 minutki, zamieszać kilka razy i gotowe.

5

Makaron ugotujcie al dente, wymieszajcie z sosem krewetkowym i posypcie zieleniną. Najlepiej smakuje ze schłodzonym dobrze białym winem (idealnie jeżeli do gotowania dacie wino dobrej jakości, które potem możecie wypić do posiłku).

Pełnoziarniste tagliatelle z krewetkami i suszonymi pomidorami
(Visited 2 314 times, 17 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *