Danie nie tak kaloryczne jak na makaron przystało i dużo dobrego białka. No i smak wakacji nad ciepłym morzem:-)
Wielkość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 465
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 17g27%
- Węglowodany 28g10%
- Białko 40g80%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Krewetki rozmrozić i oczyścić z pancerzyków. Paprykę drobniutko pokroić, czosnek pokroić w plasterki. Pomidorów nie odsączać z oleju, pokroić na paski. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
Wszystko poza krewetkami i winem wrzucić na patelnię (najlepiej garnitową) i krótko przesmażyć na oleju z zalewy od pomidorów suszonych aż odparuje woda z pomidorków koktajlowych.
Podlać winem, zredukować.
Na końcu dodać krewetki, 2-3 minutki, zamieszać kilka razy i gotowe.
Makaron ugotujcie al dente, wymieszajcie z sosem krewetkowym i posypcie zieleniną. Najlepiej smakuje ze schłodzonym dobrze białym winem (idealnie jeżeli do gotowania dacie wino dobrej jakości, które potem możecie wypić do posiłku).
Składniki
Sposób przygotowania
Krewetki rozmrozić i oczyścić z pancerzyków. Paprykę drobniutko pokroić, czosnek pokroić w plasterki. Pomidorów nie odsączać z oleju, pokroić na paski. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
Wszystko poza krewetkami i winem wrzucić na patelnię (najlepiej garnitową) i krótko przesmażyć na oleju z zalewy od pomidorów suszonych aż odparuje woda z pomidorków koktajlowych.
Podlać winem, zredukować.
Na końcu dodać krewetki, 2-3 minutki, zamieszać kilka razy i gotowe.
Makaron ugotujcie al dente, wymieszajcie z sosem krewetkowym i posypcie zieleniną. Najlepiej smakuje ze schłodzonym dobrze białym winem (idealnie jeżeli do gotowania dacie wino dobrej jakości, które potem możecie wypić do posiłku).