Domowy pasztet jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy niż produkowany przemysłowo. W moim jest bardzo mało tłuszczu w stosunku do białka, nie ma żadnych wypełniaczy podnoszących kaloryczność, jedząc czujemy po prostu smaczne mięsko.
Wielkość porcji 100 g
Ilość porcji 20
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 202
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 12.5g20%
- Węglowodany 3.9g2%
- Białko 20.1g41%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Karkówkę wieprzową i szponder wołowy opłukać i przełożyć do garnka.
Dodać oczyszczone warzywa, liść laurowy (3 szt), ziele angielskie (5 szt) i zalać wodą tylko tyle, że zakryć zawartość. U mnie ok. 3 l.
Ja używam do gotowania bulionów szybkowaru więc zajmuje mi to 25-30 minut i mięso jest miękkie. Jeżeli gotujecie tradycyjnie, to proces gotowania mięsa do miękkości zajmie Wam ok. 2 godzin chyba, może więcej. No i pewnie trzeba będzie dolewać wody w trakcie gotowania.
Po ugotowaniu odcedziłam bulion i wrzący wlałam do wyparzonych słoiczków, zamknęłam i odwróciłam do góry dnem, żeby mieć pewność że się "zassają". Po wystygnięciu odwróciłam pokrywką do góry i wstawiłam do lodówki. Tak mogą być przechowywane w lodówce kilka tygodni.
Odrobinę bulionu zostawcie, bo będzie potrzebny do wyrobienia pasztetu (max szklanka).
Mięso i warzywa zmieliłam...
... dodałam surową wątróbkę...
Cebulkę podsmażyłam na łyżce oleju rzepakowego z goździkami, zielem angielskim (5) i liściem laurowym (3).
... jak nabrała złotego koloru to usunęłam przyprawy i cebulkęi zmieliłam.
Wszystko przyprawiłam: majeranek, cząber, tymianek, pieprz, czosnek granulowany, kurkuma (odrobina tylko dla koloru) i sos sojowy, który jest słony. Jak nie lubicie sosu sojowego doprawcie solą.
Z tej ilości wyszły dwie foremki pasztetu (12 x 30 cm). Wyłożyłam je papierem do pieczenia i dłonią uklepałam farsz (mniej więcej do połowy foremki, czyli niezbyt grubo).
W piekarniku pieczemy w temperaturze 200 stopni, ok. godziny.
Składniki
Sposób przygotowania
Karkówkę wieprzową i szponder wołowy opłukać i przełożyć do garnka.
Dodać oczyszczone warzywa, liść laurowy (3 szt), ziele angielskie (5 szt) i zalać wodą tylko tyle, że zakryć zawartość. U mnie ok. 3 l.
Ja używam do gotowania bulionów szybkowaru więc zajmuje mi to 25-30 minut i mięso jest miękkie. Jeżeli gotujecie tradycyjnie, to proces gotowania mięsa do miękkości zajmie Wam ok. 2 godzin chyba, może więcej. No i pewnie trzeba będzie dolewać wody w trakcie gotowania.
Po ugotowaniu odcedziłam bulion i wrzący wlałam do wyparzonych słoiczków, zamknęłam i odwróciłam do góry dnem, żeby mieć pewność że się "zassają". Po wystygnięciu odwróciłam pokrywką do góry i wstawiłam do lodówki. Tak mogą być przechowywane w lodówce kilka tygodni.
Odrobinę bulionu zostawcie, bo będzie potrzebny do wyrobienia pasztetu (max szklanka).
Mięso i warzywa zmieliłam...
... dodałam surową wątróbkę...
Cebulkę podsmażyłam na łyżce oleju rzepakowego z goździkami, zielem angielskim (5) i liściem laurowym (3).
... jak nabrała złotego koloru to usunęłam przyprawy i cebulkęi zmieliłam.
Wszystko przyprawiłam: majeranek, cząber, tymianek, pieprz, czosnek granulowany, kurkuma (odrobina tylko dla koloru) i sos sojowy, który jest słony. Jak nie lubicie sosu sojowego doprawcie solą.
Z tej ilości wyszły dwie foremki pasztetu (12 x 30 cm). Wyłożyłam je papierem do pieczenia i dłonią uklepałam farsz (mniej więcej do połowy foremki, czyli niezbyt grubo).
W piekarniku pieczemy w temperaturze 200 stopni, ok. godziny.