Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji16 porcji

Takie paszteciki to fajna przegryzka imprezowa. Wykonanie nie jest bardzo czasochłonne a fajne jest też to, że można wykorzystać resztki mięsa z gotowania bulionu.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 16


Ilość na porcję
Ilość kalorii 100
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 6g10%
Węglowodany 7g3%
Białko 2.5g5%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 300 g ciasta francuskiego okrągłego (1 opakowanie)
 500 g karkówki albo mięsa z gotowania rosołu
 1 duża cebula
 przyprawy: sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
 1 jajko

Sposób przygotowania

1

Mięso udusić z cebulką i przyprawami do miękkości. Zmielić w maszynce. Uformować kulki. Ciasto francuskie pokroić na 16 trójkącików. Na szerszy brzeg każdego trójkącika nałożyć mięsną kulkę i lekko ją spłaszczając zwinąć ciasto w rożek.

2

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Każdy pasztecik posmarować roztrzepanym jakiem. Wtedy się ładnie błyszczą.

3

Piec ok 20-25 min w 180 C. Smakują jako przegryzka do barszczyku, cebulowej albo kremu warzywnego.

Składniki

 300 g ciasta francuskiego okrągłego (1 opakowanie)
 500 g karkówki albo mięsa z gotowania rosołu
 1 duża cebula
 przyprawy: sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
 1 jajko

Sposób przygotowania

1

Mięso udusić z cebulką i przyprawami do miękkości. Zmielić w maszynce. Uformować kulki. Ciasto francuskie pokroić na 16 trójkącików. Na szerszy brzeg każdego trójkącika nałożyć mięsną kulkę i lekko ją spłaszczając zwinąć ciasto w rożek.

2

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Każdy pasztecik posmarować roztrzepanym jakiem. Wtedy się ładnie błyszczą.

3

Piec ok 20-25 min w 180 C. Smakują jako przegryzka do barszczyku, cebulowej albo kremu warzywnego.

Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem
(Visited 10 984 times, 16 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *