Pasta z fasoli i pieczarek

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji7 porcji

Wegańska pasta z fasoli i smażonych pieczarek - bardzo smaczne smarowidło. Szybko się robi i dobrze przechowuje.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 100 g

Ilość porcji 7


Ilość na porcję
Ilość kalorii 129
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 1.5g3%
Węglowodany 22g8%
Białko 7.5g15%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 300 g ugotowanej fasoli "piękny jaś"
 1 duża cebula
 ½ jabłka
 300 g pieczarek
 2 łyżka oliwy truflowej
 przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek

Sposób przygotowania

1

Fasolę ugotować w osolonej wodzie z majerankiem. Odcedzić, wystudzić.

2

Pieczarki drobno posiekać i zesmażyć na łyżce oliwy truflowej aż do całkowitego odparowania płynu. Cebulę pokroić drobno i też przesmażyć na łyżce oliwy truflowej. Do smażonej cebuli dodać starte na grubych oczkach jabłko, dodać majeranek i kilka minut smażyć.

3

Fasolę i jabłka usmażone z cebulą zmiksować na pastę, nie musi być bardzo gładka. Dodać smażone pieczarki, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

4

Wybornie smakuje ze świeżym pieczywem i np. kiszonym ogórkiem. Trochę jak smalec:-)

Składniki

 300 g ugotowanej fasoli "piękny jaś"
 1 duża cebula
 ½ jabłka
 300 g pieczarek
 2 łyżka oliwy truflowej
 przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek

Sposób przygotowania

1

Fasolę ugotować w osolonej wodzie z majerankiem. Odcedzić, wystudzić.

2

Pieczarki drobno posiekać i zesmażyć na łyżce oliwy truflowej aż do całkowitego odparowania płynu. Cebulę pokroić drobno i też przesmażyć na łyżce oliwy truflowej. Do smażonej cebuli dodać starte na grubych oczkach jabłko, dodać majeranek i kilka minut smażyć.

3

Fasolę i jabłka usmażone z cebulą zmiksować na pastę, nie musi być bardzo gładka. Dodać smażone pieczarki, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

4

Wybornie smakuje ze świeżym pieczywem i np. kiszonym ogórkiem. Trochę jak smalec:-)

Pasta z fasoli i pieczarek
(Visited 1 508 times, 11 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *