Przepisy

Ilość przepisów: 0
Jajka sadzone na pieczarkach i kapuście pekińskiej czyli szakszuka inaczejTaka "szakszuka" to pomysł na utylizację wszystkiego co się ma:-) Ja wykorzystałam pieczarki i kapustę pekińską - obydwa te składniki mają smak subtelny i łatwy do "zagłuszenia" innymi bardziej intensywnymi smakami, a nade wszystko są mega niskokaloryczne. To takie super wypełniacze dla osób na diecie redukcyjnej:-) Ta wersja jest z tajskim "twistem" i wyszło znakomicie:-)
Szpinakowe drożdżówki faszerowane kurczakiemRobiłam już dyniowe drożdżówki - cudne pomarańczowe, lekko słodkawe. Teraz zrobiłam zielone, na świeżym szpinaku, ale z konkretną wkładką mięsną. Ciasto najprostsze jakie znam i robię z niego pizzę: mąka, mleko/woda, drożdże. A farsz - pyszności! Zresztą zróbcie i przekonajcie się sami. Niby bułki a jednak na dietę redukcyjną się nadają. Oczywiście, nie wszystkie na raz!
Jajecznica z dodatkami na ciepłoTakie śniadanie zadowoli każdego kto lubi pojeść ale nie chce dostarczyć sobie za dużo kalorii. To jest bardzo sycące, mocno proteinowe danie. Jest moje ukochane jajo i dużo zdrowych składników.
Francuska zupa cebulowaBardzo łatwa, smaczna zupa cebulowa na białym winie. I niekoniecznie z grzankami pod serem gruyere;-)
Potrawka z piersi kurczaka w kurkumiePotrawki, sosy, jednogarnowe dania są wdzięczne i do gotowania i do przechowywania i do jedzenia. Wszelkie gulasze, sosy mięsne gotujemy zazwyczaj w większych ilościach, potem dobrze jest to poporcjować i zamrozić albo zamknąć na gorąco w słoiczkach i wyjąć wtedy, kiedy zatęsknimy za tym konkretnym daniem. Fajne jest też to, że można je za każdym razem łączyć z czymś innym (ryż, kasza, makaron, placuszki) i powstaje zupełnie inne danie:-)
Owsiane pierniczki (z fasoli i banana)Ciasto z fasoli i banana już tu kiedyś wrzucałam, ale pierniczki na bazie tego ciasta to prawdziwe odkrycie. Bardzo łatwe do zrobienia, nic nie trzeba wałkować, czekać aż wyrośnie... blendujemy i do pieca! Ależ to pyszne ciasteczka, zróbcie koniecznie:-)
Szakszuka #zerowaste czyli jajka sadzone na resztkach lodówkowychSzakszuka to po prostu jajka gotowane w warzywach z dodatkiem przypraw bliskowschodnich (kumin, kolendra). Moje śniadanie to taka szakszuka oszukana bo nie ma ani pomidora, ani papryki ani cebuli. Są za to resztki z lodówki, które nie są najbardziej efektowne (ich ładniejsze części poszły do innych dań) ale nic im w smaku nie brakuje. Ja nic nie wyrzucam, wszystko dostaje u mnie drugą szansę. I najczęściej są to bardzo udane kombinacje.
1 64 65 66 67 68 88

(Visited 507 165 times, 3 333 visits today)