Ilość przepisów: 0
Tarta brokułowo-kolendrowa (bez spodu)Tarty bez spodu są nie tylko mniej kaloryczne, ale również szybciej się je przygotowuje. Brokuł to świetne warzywo, samo w sobie jest smaczne (robiłam już tarty z brokuła) ale można je z powodzeniem podkręcić. Tym razem dorzuciłam sporą ilość świeżej kolendry, którą uwielbiam. Spróbujcie sami:-)Błyskawiczna sałatka z warzywami na ciepło i z awokadoMój organizm lepiej toleruje warzywa po obróbce termicznej, dlatego od tych surowych wolę takie z patelni. Moja propozycja to bardzo łatwa do przygotowania sałatka, jest smaczna ale też zawiera mnóstwo zdrowych składników.Jajka sadzone na warzywach, z cieciorkąMoje ulubione śniadanie na ciepło - śniadanie z jajem:-) Dzisiaj jajka sadzona na warzywach - coś na kształt szakszuki, ale inne warzywa, inne przyprawy... Bardzo solidne śniadanie, sporo białka, dobra baza na długie, aktywne przedpołudnie.Makaron shirataki z cukinią i pomidorkamiLekko i pysznie - tylko 162 kcal! Oczywiście, że makaron shirataki jest tu wypełniaczem, nie ma drugiego tak niskokalorycznego produktu, który tak znakomicie przyjmuje smaki. Okazuje się, że makaron shirataki świetnie smakuje nie tylko w daniach inspirowanych dalekim wschodem (pochodzi z Japonii). Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwanym też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, na rynku dostępny jest produkt od kilku producentów. Z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego.Spring rolls z paluszkami krabowymiSpring rolls to taka przekąska, którą można zadowolić każdego. Wszystko zależy od tego, co włożymy do środka. Zachęcam do kombinowania ze smakami. Takie zawijaski w wersji light (czyli nie smażone jak sajgonki) są pyszne, zdrowe i niskokaloryczne. Idealne na imprezową przegryzkę:-)Hummus z warzywami – przekąska imprezowa fitTen piękny talerz to moja podpowiedź na nadchodzący karnawał a zwłaszcza na czas po świątecznej rozpuście. Łatwy do przygotowania, pięknie wygląda i wybornie smakuje nie tylko weganom. A z okazji świąt, wyjątkowo nie liczymy kalorii:-) Makaron shirataki z kurczakiem, porem i groszkiem, w sosie z pieczonej dyniBardzo udane połączenie intensywnie kolorowej dyni z proteinami z kurczaka, do tego trochę zielonego i "bezkaloryczny" makaron / nie makaron 🙂 Szybko, smacznie, dietetycznie. Świątecznemu menu konsekwentnie mówię NIE! Nie przepadam, nie jadam.Jajka poszetowe, groszek, awokado, pieczarki, cukinia i porJuż nie mogę się doczekać kiedy będzie PO ŚWIĘTACH! W zalewie przepisów na pyszności z tradycyjnej, polskiej wigilii jakie od tygodni królują na IG, ja jak zwykle po swojemu: na śniadanie jajko w koszulce i góra warzyw:-)Tofu z patelni na ryżu jaśminowym z warzywamiSuper szybkie, wegańskie i bardzo smaczne danie. Spora porcja białka, dużo warzyw i aromatyczny ryż jaśminowy w połączeniu z olejem sezamowym robią danie wyjątkowo pyszne.
(Visited 480 340 times, 622 visits today)