Naleśniki z krewetkami i warzywami w stylu azjatyckim

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji2 porcje

Bardzo udany posiłek ze sporą porcją białka, lekkimi naleśnikami na wodzie, z wyraźnym azjatyckim twistem z połączenia oleju sezamowego, octu ryżowego i sosu rybnego. Ewidentnie to moje smaki więc zajadałam z lubością, polecam spróbować:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 2

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 557
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 15.4g24%
Węglowodany 57.5g20%
Białko 45.9g92%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 2 naleśnikiprzepis na 4 sztuki: 1 jajko , 200 g wody lekkogazowanej, ok. 120 g mąki pszennej (tortowa), sól - zblendować
 200 g rozmrożonych krewetek
 85 g czerwonej papryki
 80 g cukinii
 1 łyżka oleju sezamowego
 2 łyżeczek octu ryżowego
 2 łyżeczek sosu rybnego
 5 g czosnku (1 ząbek)
 sól, chilli, świeża kolendra

Sposób przygotowania

1

Zblendowałam mąkę, jajko i lekkogazowaną wodę. Dodałam szczyptę soli.

2

Z podanej ilości wyszły mi 4 naleśniki.

3

4

Krewetki rozmroziłam, oczyściłam z ogonków i pancerzyków. Krótko przesmażyłam na oleju sezamowym dodając odrobinę płatków chilli i kolendrę

5

Na tej samej patelni podsmażyłam drobno pokrojoną paprykę, ząbek czosnku i cukinię. Doprawiłam sosem rybnym...

6

... i octem ryżowym.

7

Połączyłam warzywa z krewetkami....

8

... wyłożyłam na naleśniki i zrolowałam.

9

Posypałam świeżą kolendrą i gotowe.

10

11

12

Składniki

 2 naleśnikiprzepis na 4 sztuki: 1 jajko , 200 g wody lekkogazowanej, ok. 120 g mąki pszennej (tortowa), sól - zblendować
 200 g rozmrożonych krewetek
 85 g czerwonej papryki
 80 g cukinii
 1 łyżka oleju sezamowego
 2 łyżeczek octu ryżowego
 2 łyżeczek sosu rybnego
 5 g czosnku (1 ząbek)
 sól, chilli, świeża kolendra

Sposób przygotowania

1

Zblendowałam mąkę, jajko i lekkogazowaną wodę. Dodałam szczyptę soli.

2

Z podanej ilości wyszły mi 4 naleśniki.

3

4

Krewetki rozmroziłam, oczyściłam z ogonków i pancerzyków. Krótko przesmażyłam na oleju sezamowym dodając odrobinę płatków chilli i kolendrę

5

Na tej samej patelni podsmażyłam drobno pokrojoną paprykę, ząbek czosnku i cukinię. Doprawiłam sosem rybnym...

6

... i octem ryżowym.

7

Połączyłam warzywa z krewetkami....

8

... wyłożyłam na naleśniki i zrolowałam.

9

Posypałam świeżą kolendrą i gotowe.

10

11

12

Naleśniki z krewetkami i warzywami w stylu azjatyckim
(Visited 365 times, 10 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *