Młoda kapusta z koperkiem

Oceń przepisKategoriaTagi, , , Wybierz ilość porcji14 porcji

Kiedy tylko młoda kapustka pojawia się w sprzedaży, jest to u mnie pozycja obowiązkowa do obiadu. Do kilku obiadów:-) Robię od razu więcej, zamykam na gorąco w słoikach i otwieram kiedy mnie najdzie ochota.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 100 g

Ilość porcji 14


Ilość na porcję
Ilość kalorii 46
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 2.8g5%
Węglowodany 6.6g3%
Białko 1.4g3%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1400 g kapusty (2 małe główki)
 200 g cebula
 10 g oleju rzepakowego
 125 ml śmietanki 12% "do zup i sosów"
 1 wiązka koperku
 sól, kwasek cytrynowy

Sposób przygotowania

1

Warto zrobić od razu z dwóch główek, bo po pierwsze bardzo się zmniejsza objętość podczas obróbki termicznej a po 2. warto mieć zapas, w słoikach.

2

Kapustę trzeba posiekać, zalać zimną wodą, odlać pierwszą wodę i zalać ponownie. Wsypać porządną łyżkę soli i postawić na ogniu i zagotować. Następnie odlać całą wodę, zalać ponownie czystą zimną wodą, posolić i zagotować ponownie. Dzięki takiemu przepłukaniu pozbywamy się resztek nawozów i innych niepożądanych składników ale przede wszystkim taki zabieg powoduje, że kapusta nie powoduje wzdęć.

3

W osobnym garnku (patelni) przesmażyć na łyżce oleju pokrojoną w kosteczkę cebulkę.

4

Odcedzoną kapustę połączyć w dużym garnku z cebulką, doprawić kwaskiem cytrynowym (najpierw dajcie szczyptę, ewentualnie dosypiecie jak już pierwsza dawka się rozpuści i uznacie, że kapusta wymaga dokwaszenia).

5

Chwilę wszystko trzeba dusić, żeby odparować nadmiar wody. Teraz trzeba dać posiekany drobno koperek (im więcej tym lepiej). Następnie wlać ok. pół szklanki śmietanki 12%, spowoduje to, że kapusta będzie " gładka" w odbiorze, delikatniejsza.

6

Młoda kapustka najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami. No i może jeszcze pierś z kurczaka, żeby jednak to białko było w posiłku:-)

Składniki

 1400 g kapusty (2 małe główki)
 200 g cebula
 10 g oleju rzepakowego
 125 ml śmietanki 12% "do zup i sosów"
 1 wiązka koperku
 sól, kwasek cytrynowy

Sposób przygotowania

1

Warto zrobić od razu z dwóch główek, bo po pierwsze bardzo się zmniejsza objętość podczas obróbki termicznej a po 2. warto mieć zapas, w słoikach.

2

Kapustę trzeba posiekać, zalać zimną wodą, odlać pierwszą wodę i zalać ponownie. Wsypać porządną łyżkę soli i postawić na ogniu i zagotować. Następnie odlać całą wodę, zalać ponownie czystą zimną wodą, posolić i zagotować ponownie. Dzięki takiemu przepłukaniu pozbywamy się resztek nawozów i innych niepożądanych składników ale przede wszystkim taki zabieg powoduje, że kapusta nie powoduje wzdęć.

3

W osobnym garnku (patelni) przesmażyć na łyżce oleju pokrojoną w kosteczkę cebulkę.

4

Odcedzoną kapustę połączyć w dużym garnku z cebulką, doprawić kwaskiem cytrynowym (najpierw dajcie szczyptę, ewentualnie dosypiecie jak już pierwsza dawka się rozpuści i uznacie, że kapusta wymaga dokwaszenia).

5

Chwilę wszystko trzeba dusić, żeby odparować nadmiar wody. Teraz trzeba dać posiekany drobno koperek (im więcej tym lepiej). Następnie wlać ok. pół szklanki śmietanki 12%, spowoduje to, że kapusta będzie " gładka" w odbiorze, delikatniejsza.

6

Młoda kapustka najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami. No i może jeszcze pierś z kurczaka, żeby jednak to białko było w posiłku:-)

Młoda kapusta z koperkiem
(Visited 3 391 times, 5 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *