Lekko i pysznie - tylko 162 kcal! Oczywiście, że makaron shirataki jest tu wypełniaczem, nie ma drugiego tak niskokalorycznego produktu, który tak znakomicie przyjmuje smaki. Okazuje się, że makaron shirataki świetnie smakuje nie tylko w daniach inspirowanych dalekim wschodem (pochodzi z Japonii). Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwanym też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, na rynku dostępny jest produkt od kilku producentów. Z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 162
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 7.3g12%
- Węglowodany 20.2g7%
- Białko 6.3g13%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Cukinię pokroiłam w gruba kostkę, krótko przesmażyłam...
... dorzuciłam posiekany czosnek, pomidorki, przyprawy..
Do dania użyłam makaronu shirataki. Jest praktycznie bezkaloryczny - stanowi fajny wypełniacz dania. Oko widzi dużo jedzenia, żołądek się wypełnia a nie tyjemy.
Trzeba pamiętać o jednym: makaron musimy dokładnie, bardzo dokładnie wypłukać. Chodzi o pozbycie się specyficznego "rybiego" zapachu. Nastepnie makaron przesmazyłam na patelni z której uprzednio zdjęłam warzywa.
Następnie do makaronu dorzuciłam te warzywa....
... skropiłam olejem sezamowym żeby całość nabrała charakteru orientalnej potrawy.
Na koniec sezam i gotowe:-) no i koniecznie coś zielonego - np. zielona cebulka.
Składniki
Sposób przygotowania
Cukinię pokroiłam w gruba kostkę, krótko przesmażyłam...
... dorzuciłam posiekany czosnek, pomidorki, przyprawy..
Do dania użyłam makaronu shirataki. Jest praktycznie bezkaloryczny - stanowi fajny wypełniacz dania. Oko widzi dużo jedzenia, żołądek się wypełnia a nie tyjemy.
Trzeba pamiętać o jednym: makaron musimy dokładnie, bardzo dokładnie wypłukać. Chodzi o pozbycie się specyficznego "rybiego" zapachu. Nastepnie makaron przesmazyłam na patelni z której uprzednio zdjęłam warzywa.
Następnie do makaronu dorzuciłam te warzywa....
... skropiłam olejem sezamowym żeby całość nabrała charakteru orientalnej potrawy.
Na koniec sezam i gotowe:-) no i koniecznie coś zielonego - np. zielona cebulka.