Linguini nero z owocami morza, awokado i pomidorkami z patelni

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Kocham makarony! Nie jestem w tym odosobniona, makarony lubi prawie każdy. Są cudowne, bo nie dość że same przybierają różną formę, można je zrobić w różnych smakach i kolorach dodając do ciasta różne naturalne "barwniki", to jeszcze pasuję niemalże do wszystkiego. No to dzisiaj czarne linguini nero (sepia) w pysznej kompozycji z owocami morza, awokado i pomidorkami. Danie lekkie, sycące, wysokoproteinowe i ładne:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 563
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 20.2g32%
Węglowodany 54.7g19%
Białko 31.3g63%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g makaronu linguini nero (makaron barwiony sepią, waga przed ugotowaniem)
 120 g pomidorków koktajlowych
 60 g awokado (1/2 owocu)
 100 g mrożonych owoców morza (gotowa mieszanka)
 100 g mrożonych krewetek
 100 ml białego wina
 10 g masła
 sól, chilli

Sposób przygotowania

1

Krewetki rozmroziłam, oczyściłam z pancerzyków, owoce morza też wcześniej rozmroziłam. Zazwyczaj wyjmuję z zamrażalnika przed wyjściem do pracy, a po powrocie kończę danie.
Na łyżeczce masła wszystko krótko przesmażyłam, dodałam odrobinę chilli w proszku, podlałam winem, odparowałam na dużym ogniu.

2

Makaron ugotowałam al dente.

3

Pomidorki podsmażyłam na łyżeczce masła.

4

Awokado pokroiłam w kostkę.

5

Wymieszałam składniki i gotowe:-)

6

7

Składniki

 50 g makaronu linguini nero (makaron barwiony sepią, waga przed ugotowaniem)
 120 g pomidorków koktajlowych
 60 g awokado (1/2 owocu)
 100 g mrożonych owoców morza (gotowa mieszanka)
 100 g mrożonych krewetek
 100 ml białego wina
 10 g masła
 sól, chilli

Sposób przygotowania

1

Krewetki rozmroziłam, oczyściłam z pancerzyków, owoce morza też wcześniej rozmroziłam. Zazwyczaj wyjmuję z zamrażalnika przed wyjściem do pracy, a po powrocie kończę danie.
Na łyżeczce masła wszystko krótko przesmażyłam, dodałam odrobinę chilli w proszku, podlałam winem, odparowałam na dużym ogniu.

2

Makaron ugotowałam al dente.

3

Pomidorki podsmażyłam na łyżeczce masła.

4

Awokado pokroiłam w kostkę.

5

Wymieszałam składniki i gotowe:-)

6

7

Linguini nero z owocami morza, awokado i pomidorkami z patelni
(Visited 387 times, 5 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *