Kwiaty cukinii i krewetki z zielonym dressingiem ziołowym oraz szparagi

Talerz dla dwojga: lekki, smaczny posiłek w upalny, letni dzień.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 463
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 30.1g47%
Węglowodany 24.8g9%
Białko 23.2g47%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g krewetek
 10 kwiatów cukinii
 1 jajko
 60 g semoliny
 40 g mąki krupczatki
 zimna woda, sól
 20 g oliwy
 100 g szparagów
 80 g zielonego dressingu ziołowego - przepis niżejsok z cytryny, awokado, kolendra, natka pietruszki, bazylia, cebula dymka, sól, olej sezamowy, sos mirin

Sposób przygotowania

1

Najpierw przygotujmy dressing: wycisnąć 2-3 cytryny (ok 25 ml) ...

2

... następnie drobno posiekać zioła: cebulę dymkę, pęczek kolendry, natki pietruszki i bazylii, i wlać sok z cytryny.

3

Dodać 50 ml oleju sezamowego, 1/2 awokado, szczyptę soli i ok 10 ml sosu mirin (jest słodkawy więc jak go nie macie dodajcie np. miód lub melasę lub ostatecznie cukier trzcinowy). Wszystko zblendujcie i odłóżcie 1/2 porcji do naszych cukinii, a resztę przelałam do pojemniczka na kostki lodu i zamroziłam.

4

Kwiatów cukinii nie trzeba myć, natomiast jak chcecie ją dłużej przechować, bo planujecie ją przygotować za kilka dni, zamknijcie w szczelnym pojemniku i odłóżcie w zacienione miejsce. Świeże kwiaty przechowywałam w ten sposób 3 dni i były jak świeżo zerwane.

5

Teraz trzeba przygotować ciasto: zblendowałam jajko, szczyptę soli, semolinę i mąkę krupczatkę a zimnej wody dolewałam po odrobinie, żeby uzyskać konsystencję ciasta nieco bardziej gęstego niż na naleśniki. Zanurzyłam w cieście pojedyncze kwiaty...

6

... a następnie wrzuciłam je na gorącą oliwę. Jedna strona chwilkę...

7

... potem druga strona i wyłożyłam na ręcznik papierowy.

8

Na tą samą patelnię wrzuciłam rozmrożone i oczyszczone krewetki, doprawiłam je chilli i suszonymi pomidorami z czosnkiem i króciutko przesmażyłam. Zważyłam oliwę przed i po, i wyszło, że kwiaty i krewetki faktycznie wchłonęły 20 g oliwy.

9

Do kwiatów cukinii i krewetek podałam zielony ziołowy, lekko kwaskowy dressing oraz szparagi. Idealnie wyszło:-)

10

11

12

Składniki

 200 g krewetek
 10 kwiatów cukinii
 1 jajko
 60 g semoliny
 40 g mąki krupczatki
 zimna woda, sól
 20 g oliwy
 100 g szparagów
 80 g zielonego dressingu ziołowego - przepis niżejsok z cytryny, awokado, kolendra, natka pietruszki, bazylia, cebula dymka, sól, olej sezamowy, sos mirin

Sposób przygotowania

1

Najpierw przygotujmy dressing: wycisnąć 2-3 cytryny (ok 25 ml) ...

2

... następnie drobno posiekać zioła: cebulę dymkę, pęczek kolendry, natki pietruszki i bazylii, i wlać sok z cytryny.

3

Dodać 50 ml oleju sezamowego, 1/2 awokado, szczyptę soli i ok 10 ml sosu mirin (jest słodkawy więc jak go nie macie dodajcie np. miód lub melasę lub ostatecznie cukier trzcinowy). Wszystko zblendujcie i odłóżcie 1/2 porcji do naszych cukinii, a resztę przelałam do pojemniczka na kostki lodu i zamroziłam.

4

Kwiatów cukinii nie trzeba myć, natomiast jak chcecie ją dłużej przechować, bo planujecie ją przygotować za kilka dni, zamknijcie w szczelnym pojemniku i odłóżcie w zacienione miejsce. Świeże kwiaty przechowywałam w ten sposób 3 dni i były jak świeżo zerwane.

5

Teraz trzeba przygotować ciasto: zblendowałam jajko, szczyptę soli, semolinę i mąkę krupczatkę a zimnej wody dolewałam po odrobinie, żeby uzyskać konsystencję ciasta nieco bardziej gęstego niż na naleśniki. Zanurzyłam w cieście pojedyncze kwiaty...

6

... a następnie wrzuciłam je na gorącą oliwę. Jedna strona chwilkę...

7

... potem druga strona i wyłożyłam na ręcznik papierowy.

8

Na tą samą patelnię wrzuciłam rozmrożone i oczyszczone krewetki, doprawiłam je chilli i suszonymi pomidorami z czosnkiem i króciutko przesmażyłam. Zważyłam oliwę przed i po, i wyszło, że kwiaty i krewetki faktycznie wchłonęły 20 g oliwy.

9

Do kwiatów cukinii i krewetek podałam zielony ziołowy, lekko kwaskowy dressing oraz szparagi. Idealnie wyszło:-)

10

11

12

Kwiaty cukinii i krewetki z zielonym dressingiem ziołowym oraz szparagi
(Visited 219 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *