Kurczak z warzywami w tajskich ziołach

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Szybko, lekko, smacznie - dla osób zabieganych, dla tych na redukcji - porcja w sam raz:-) Porcja białka wskazuje, że jest to idealne danie dla amatorów dużej aktywności. Ja zjadłam to danie bez węglowodanów ale ma tak niewiele kalorii, że z powodzeniem można dorzucić dobry makaron, ryż albo kaszę.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 299
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 3.5g6%
Węglowodany 28g10%
Białko 40.7g82%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 160 g polędwiczek z piersi kurczaka
 60 g pora (zielona część)
 140 g czerwonej papryki
 220 g cukinii
 15 g czosnku (3 ząbki)
 sól, zioła tajskie, pieprz lub chilli, sezam

Sposób przygotowania

1

Polędwiczki z piersi kurczaka pokroiłam w mniejsze kawałki, czosnek w plasterki i wszystko podprażyłam na suchej patelni do momentu aż mięso się "zamknęło".

2

Następnie dorzuciłam pokrojone warzywa...

3

4

... doprawiłam sporą ilością przyprawy "zioła tajskie", solą i szczyptą chilli. Dusiłam króciutko, lubię jak warzywa są al dente a mięso nie jest przesuszone.

5

Na koniec trochę sezamu i gotowe. Można skropić jakimś dobrym olejem, sezamowy będzie idealny.

6

7

8

Składniki

 160 g polędwiczek z piersi kurczaka
 60 g pora (zielona część)
 140 g czerwonej papryki
 220 g cukinii
 15 g czosnku (3 ząbki)
 sól, zioła tajskie, pieprz lub chilli, sezam

Sposób przygotowania

1

Polędwiczki z piersi kurczaka pokroiłam w mniejsze kawałki, czosnek w plasterki i wszystko podprażyłam na suchej patelni do momentu aż mięso się "zamknęło".

2

Następnie dorzuciłam pokrojone warzywa...

3

4

... doprawiłam sporą ilością przyprawy "zioła tajskie", solą i szczyptą chilli. Dusiłam króciutko, lubię jak warzywa są al dente a mięso nie jest przesuszone.

5

Na koniec trochę sezamu i gotowe. Można skropić jakimś dobrym olejem, sezamowy będzie idealny.

6

7

8

Kurczak z warzywami w tajskich ziołach
(Visited 393 times, 6 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *