Krewetki z sezonowymi warzywami na ciepło

Oceń przepisKategoria, , Tagi, , , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Sezonowe warzywa są super, bo .... są sezonowe:-) co prawda większość można mrozić ale te świeże, prosto z krzaczka czy z grządki są najpyszniejsze. Polecam gorąco zrobić sobie przyjemność i połączyć sezonowe smaki z krewetkami. Palce lizać, kalorii mało a najecie się do syta.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 379
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 12.9g20%
Węglowodany 29.3g10%
Białko 38.5g77%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 175 g krewetek
 120 g cukinii (1 mała)
 70 g czerwonej papryki
 50 g żółtej papryki
 170 g pomidora (1 średni)
 10 g czosnku (2 ząbki)
 40 g szparagów ugotowanych
 35 g ugotowanego i obranego bobu
 15 g cebuli dymki
 10 g oliwy
 sól, chilli, zioła toskańskie, świeża kolendra

Sposób przygotowania

1

Cukinię, paprykę pokroić w kostkę.

2

Czosnek pokroić w plasterki i wraz z warzywami krótko podprażyć na suchej patelni granitowej (najlepiej) lub innej z powłoką non-stick. Dodać pomidory pokrojone w kostkę...

3

... następnie dodać szparagi (ja wykorzystałam brzydkie końcówki szparagów z poprzedniego dnia), doprawić solą...

4

... i dodać ugotowany i obrany bób.

5

Krewetki rozmroziłam, oczyściłam i przesmażyłam krótko na oliwie z odrobiną chilli i przyprawy toskańskiej (mieszanka: pomidory suszone, czosnek, bazylia).

6

Wymieszałam wszystko, dorzuciłam cieniutkie talarki cebuli dymki, świeżą kolendrę i gotowe.

7

8

Składniki

 175 g krewetek
 120 g cukinii (1 mała)
 70 g czerwonej papryki
 50 g żółtej papryki
 170 g pomidora (1 średni)
 10 g czosnku (2 ząbki)
 40 g szparagów ugotowanych
 35 g ugotowanego i obranego bobu
 15 g cebuli dymki
 10 g oliwy
 sól, chilli, zioła toskańskie, świeża kolendra

Sposób przygotowania

1

Cukinię, paprykę pokroić w kostkę.

2

Czosnek pokroić w plasterki i wraz z warzywami krótko podprażyć na suchej patelni granitowej (najlepiej) lub innej z powłoką non-stick. Dodać pomidory pokrojone w kostkę...

3

... następnie dodać szparagi (ja wykorzystałam brzydkie końcówki szparagów z poprzedniego dnia), doprawić solą...

4

... i dodać ugotowany i obrany bób.

5

Krewetki rozmroziłam, oczyściłam i przesmażyłam krótko na oliwie z odrobiną chilli i przyprawy toskańskiej (mieszanka: pomidory suszone, czosnek, bazylia).

6

Wymieszałam wszystko, dorzuciłam cieniutkie talarki cebuli dymki, świeżą kolendrę i gotowe.

7

8

Krewetki z sezonowymi warzywami na ciepło
(Visited 140 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *