Krewetki z czarnym ryżem i porem

Oceń przepisKategoria, , Tagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Do przygotowania smacznego i pełnowartościowego a przy tym zdrowego posiłku potrzeba niewiele. Wystarczy trzy składniki i mamy super posiłek ze sporą ilością białką, zdrowymi węglowodanami i w dodatku niskokaloryczny.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 431
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 11.8g19%
Węglowodany 51.2g18%
Białko 33.6g68%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 100 g czarnego ryżu (waga po ugotowaniu)
 175 g mrożonych krewetek (waga po rozmrożeniu)
 100 g pora (zielona część)
 10 g masła
 10 g czosnku (2 ząbki)
 sól, chilli

Sposób przygotowania

1

Rozmrożone krewetki krótko zrobić na maśle z dodatkiem chilli.

2

Na tej samej patelni przesmażyć krótko ryż, żeby zebrać smak z patelni. Czarny ryż gotuje się dłużej niż biały: 1 szklankę ryżu zalałam 2 szklankami wody, zostawiłam na noc. Na drugi dzień posoliłam i gotowałam najpierw na dużym ogniu, a jak woda się zredukowała tak, że widać było ryż, zmniejszyłam ogień na minimum i pod przykryciem dałam mu "wypić" resztę wody.

3

Na końcu na tej samej patelni poddusić chwilkę pokrojonego w talarki pora z czosnkiem (plasterki).

4

Wszystko wymieszać i gotowe:-)

5

6

7

Składniki

 100 g czarnego ryżu (waga po ugotowaniu)
 175 g mrożonych krewetek (waga po rozmrożeniu)
 100 g pora (zielona część)
 10 g masła
 10 g czosnku (2 ząbki)
 sól, chilli

Sposób przygotowania

1

Rozmrożone krewetki krótko zrobić na maśle z dodatkiem chilli.

2

Na tej samej patelni przesmażyć krótko ryż, żeby zebrać smak z patelni. Czarny ryż gotuje się dłużej niż biały: 1 szklankę ryżu zalałam 2 szklankami wody, zostawiłam na noc. Na drugi dzień posoliłam i gotowałam najpierw na dużym ogniu, a jak woda się zredukowała tak, że widać było ryż, zmniejszyłam ogień na minimum i pod przykryciem dałam mu "wypić" resztę wody.

3

Na końcu na tej samej patelni poddusić chwilkę pokrojonego w talarki pora z czosnkiem (plasterki).

4

Wszystko wymieszać i gotowe:-)

5

6

7

Krewetki z czarnym ryżem i porem
(Visited 956 times, 13 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *