Kotleciki brokułowe są tak pyszne, że można jeść bez niczego. 1 szt to tylko 120 kcal (białko 6,1, węglowodany 9 g i tłuszcze 6,4 g) a więc niewiele. Ale ja poszłam za ciosem i wkomponowałam je w pełne danie obiadowe z nutką dalekowschodnią, którą daje nam olej sezamowy i makaron ryżowy. Całość bardzo smaczna:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 2
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 527
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 20.8g32%
- Węglowodany 70g24%
- Białko 18.8g38%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Brokuła ugotuj al dente. Ja zawsze obgotowuję dwukrotnie (mniej wzdyma): dzielę na różyczki, zalewam wodą, solę i jak się zagotuje woda, wylewam ją i zalewam świeżą. Znowu solę, zagotowuję i tak się gotuję 3-5 minut (zależy od wielkości różyczek), bez przykrycia (bo zżółknie!).
Ugotowanego brokuła trzeba posiekać, dodać jajko, mąkę (może być pszenna, ja miałam pod ręką owsianą), czosnek i mozarellę i pieprz (soli nie daję, bo soliłam brokuła i dla mnie to już dość).
Wyrobić dłonią i uformować 4 kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju sezamowym - bardzo krótko, tylko tyle żeby był ładny kolorek.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego i dokończyć kotleciki w piekarniku (200 stopni, 15 minut).
W tym czasie przygotuj boczniaki: pokrój na paski, przesmaż krótko na oleju sezamowym pozostałym po smażeniu kotlecików. Następnie wlej łyżkę sosu sojowego i podpraż wszystko.
Dodaj sezam i ulubioną zieleninę (u mnie szczypiorek).
Ugotuj makaron ryżowy
Ugotowany skrop olejem sezamowym (żeby się nie sklejał) i wymieszaj z posiekanymi pistacjami
I składamy w danie:-)
Kotleciki - wybitne.
Składniki
Sposób przygotowania
Brokuła ugotuj al dente. Ja zawsze obgotowuję dwukrotnie (mniej wzdyma): dzielę na różyczki, zalewam wodą, solę i jak się zagotuje woda, wylewam ją i zalewam świeżą. Znowu solę, zagotowuję i tak się gotuję 3-5 minut (zależy od wielkości różyczek), bez przykrycia (bo zżółknie!).
Ugotowanego brokuła trzeba posiekać, dodać jajko, mąkę (może być pszenna, ja miałam pod ręką owsianą), czosnek i mozarellę i pieprz (soli nie daję, bo soliłam brokuła i dla mnie to już dość).
Wyrobić dłonią i uformować 4 kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju sezamowym - bardzo krótko, tylko tyle żeby był ładny kolorek.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego i dokończyć kotleciki w piekarniku (200 stopni, 15 minut).
W tym czasie przygotuj boczniaki: pokrój na paski, przesmaż krótko na oleju sezamowym pozostałym po smażeniu kotlecików. Następnie wlej łyżkę sosu sojowego i podpraż wszystko.
Dodaj sezam i ulubioną zieleninę (u mnie szczypiorek).
Ugotuj makaron ryżowy
Ugotowany skrop olejem sezamowym (żeby się nie sklejał) i wymieszaj z posiekanymi pistacjami
I składamy w danie:-)
Kotleciki - wybitne.