Komosa ryżowa (quinoa) z kurczakiem i szparagami

Oceń przepisKategoria, , Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji2 porcje

Komosa ryżowa to bogate źródło witamin E, D oraz z grupy B i minerałów takich jak: cynk, magnez, potas, wapń czy żelazo. Charakteryzuje się również wysoką zawartością przeciwutleniaczy, które neutralizują rozwój wolnych rodników, nie zawiera glutenu i ma niski indeks glikemiczny. Podsumowując: warto włączyć do diety.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 410
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 8.5g14%
Węglowodany 41.3g14%
Białko 43.8g88%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 300 g polędwiczek z piersi kurczaka
 110 g komosy ryżowej: czerwonej i jasnej
 400 g szparagów
 5 g oleju sezamowego
 1 łyżka sosu sojowego
 300 ml wody
 zioła tajskie (gotowa mieszanka), kurkuma, chilli, suszona kolendra

Sposób przygotowania

1

Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki, odciąć główki szparagów (użyjemy ich później) a resztę pokroić na kawałki.

2

Kurczaka wrzucić do suchego rondelka z powłoką non-stick (najlepszy granitowy)

3

Dodać przyprawy i chwilę podprażyć.

4

Dorzucić kawałki szparagów (bez główek)

5

Wsypać komosę (1/2 czerwonej i 1/2 jasnej)

6

i zalać wodą, przykryć, zmniejszyć ogień i czekać aż komosa wchłonie cały płyn.

7

W międzyczasie obgotować króciutko w osolonej wodzie główki szparagów

8

Jak komosa jest gotowa trzeba doprawić danie sosem sojowym.

9

I możemy składać danie

10

A na talerzu polejcie odrobiną oleju sezamowego - podkreśli orientalny charakter dania.

Składniki

 300 g polędwiczek z piersi kurczaka
 110 g komosy ryżowej: czerwonej i jasnej
 400 g szparagów
 5 g oleju sezamowego
 1 łyżka sosu sojowego
 300 ml wody
 zioła tajskie (gotowa mieszanka), kurkuma, chilli, suszona kolendra

Sposób przygotowania

1

Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki, odciąć główki szparagów (użyjemy ich później) a resztę pokroić na kawałki.

2

Kurczaka wrzucić do suchego rondelka z powłoką non-stick (najlepszy granitowy)

3

Dodać przyprawy i chwilę podprażyć.

4

Dorzucić kawałki szparagów (bez główek)

5

Wsypać komosę (1/2 czerwonej i 1/2 jasnej)

6

i zalać wodą, przykryć, zmniejszyć ogień i czekać aż komosa wchłonie cały płyn.

7

W międzyczasie obgotować króciutko w osolonej wodzie główki szparagów

8

Jak komosa jest gotowa trzeba doprawić danie sosem sojowym.

9

I możemy składać danie

10

A na talerzu polejcie odrobiną oleju sezamowego - podkreśli orientalny charakter dania.

Komosa ryżowa (quinoa) z kurczakiem i szparagami
(Visited 1 273 times, 12 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *