Komosa ryżowa to bogate źródło witamin E, D oraz z grupy B i minerałów takich jak: cynk, magnez, potas, wapń czy żelazo. Charakteryzuje się również wysoką zawartością przeciwutleniaczy, które neutralizują rozwój wolnych rodników, nie zawiera glutenu i ma niski indeks glikemiczny. Podsumowując: warto włączyć do diety.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 2
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 410
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 8.5g14%
- Węglowodany 41.3g14%
- Białko 43.8g88%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki, odciąć główki szparagów (użyjemy ich później) a resztę pokroić na kawałki.
Kurczaka wrzucić do suchego rondelka z powłoką non-stick (najlepszy granitowy)
Dodać przyprawy i chwilę podprażyć.
Dorzucić kawałki szparagów (bez główek)
Wsypać komosę (1/2 czerwonej i 1/2 jasnej)
i zalać wodą, przykryć, zmniejszyć ogień i czekać aż komosa wchłonie cały płyn.
W międzyczasie obgotować króciutko w osolonej wodzie główki szparagów
Jak komosa jest gotowa trzeba doprawić danie sosem sojowym.
I możemy składać danie
A na talerzu polejcie odrobiną oleju sezamowego - podkreśli orientalny charakter dania.
Składniki
Sposób przygotowania
Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki, odciąć główki szparagów (użyjemy ich później) a resztę pokroić na kawałki.
Kurczaka wrzucić do suchego rondelka z powłoką non-stick (najlepszy granitowy)
Dodać przyprawy i chwilę podprażyć.
Dorzucić kawałki szparagów (bez główek)
Wsypać komosę (1/2 czerwonej i 1/2 jasnej)
i zalać wodą, przykryć, zmniejszyć ogień i czekać aż komosa wchłonie cały płyn.
W międzyczasie obgotować króciutko w osolonej wodzie główki szparagów
Jak komosa jest gotowa trzeba doprawić danie sosem sojowym.
I możemy składać danie
A na talerzu polejcie odrobiną oleju sezamowego - podkreśli orientalny charakter dania.