Dal to jednogarnkowe danie kuchni indyjskiej, wegańskie i bardzo sycące. Coś jak gęsta zupa albo wege-gulasz. Z ryżem, chlebkiem naan zrobi Wam cały posiłek.
Wielkość porcji 300 g
Ilość porcji 6
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 282
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 9.4g15%
- Węglowodany 31.9g11%
- Białko 14.9g30%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Na oleju kokosowym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przyprawy i chwile podprażyć, żeby wydobyć z nich aromat.
Wsypać soczewicę i zalać wodą (1 i 1/2).
Jak soczewica zacznie wchłaniać wodę, dolać mleko kokosowe light, zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszając dusić do zredukowania nadmiaru płynu.
Następnie dodać pozostałe składniki: pomidory z puszki, passatę i przecier pomidorowy, doprawić solą i gotowe.
Danie można udekorować świeżą kolendrą.
Propozycja podania: z chlebkiem z patelni.
Z ryżem smakuje wybornie - zwłaszcza, jeżeli to jest długoziarnisty basmati.
Składniki
Sposób przygotowania
Na oleju kokosowym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przyprawy i chwile podprażyć, żeby wydobyć z nich aromat.
Wsypać soczewicę i zalać wodą (1 i 1/2).
Jak soczewica zacznie wchłaniać wodę, dolać mleko kokosowe light, zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszając dusić do zredukowania nadmiaru płynu.
Następnie dodać pozostałe składniki: pomidory z puszki, passatę i przecier pomidorowy, doprawić solą i gotowe.
Danie można udekorować świeżą kolendrą.
Propozycja podania: z chlebkiem z patelni.
Z ryżem smakuje wybornie - zwłaszcza, jeżeli to jest długoziarnisty basmati.