Lubię jednogarnkowe dania, bo szybkie się je robi, nie ma dużo naczyń do sprzątania i można wykorzystać lodówkowe resztki. Połączenie kaszy z grzybami to pewniak, więc jak została mi kasza pęczak to pomysł żeby dodać ją do kurek zrodził się bardzo szybko. Dla wyrazistości smaku dodałam boczek, a groszek zrobił ładny wygląd. Wisienką na torcie jest jajko - płynne żółtko fajnie połączyło smaki. Całość sycąca, apetyczna i w 15 minut.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 505
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 24.2g38%
- Węglowodany 34.8g12%
- Białko 32.9g66%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Boczek pokroić w kwadraciki, podsmazyć na suchej, granitowej (najlepiej!) patelni, lub innej z powłoka non-stick.
Dodać kurki...
... i mrożony groszek.
Wymieszać z ugotowaną uprzednio kaszą (najlepsza jest taka z dnia poprzedniego), porządnie zagrzać, zmniejszyć ogień, wbić jajko i przykryć.
Jak białko się zetnie - danie gotowe.
Idealnie, gdy żółtko pozostanie płynne. Posypać świeżo mielonym pieprzem i gotowe.
Składniki
Sposób przygotowania
Boczek pokroić w kwadraciki, podsmazyć na suchej, granitowej (najlepiej!) patelni, lub innej z powłoka non-stick.
Dodać kurki...
... i mrożony groszek.
Wymieszać z ugotowaną uprzednio kaszą (najlepsza jest taka z dnia poprzedniego), porządnie zagrzać, zmniejszyć ogień, wbić jajko i przykryć.
Jak białko się zetnie - danie gotowe.
Idealnie, gdy żółtko pozostanie płynne. Posypać świeżo mielonym pieprzem i gotowe.