Kasza pęczak z boczkiem, kurkami, groszkiem i jajkiem sadzonym

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Lubię jednogarnkowe dania, bo szybkie się je robi, nie ma dużo naczyń do sprzątania i można wykorzystać lodówkowe resztki. Połączenie kaszy z grzybami to pewniak, więc jak została mi kasza pęczak to pomysł żeby dodać ją do kurek zrodził się bardzo szybko. Dla wyrazistości smaku dodałam boczek, a groszek zrobił ładny wygląd. Wisienką na torcie jest jajko - płynne żółtko fajnie połączyło smaki. Całość sycąca, apetyczna i w 15 minut.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 505
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 24.2g38%
Węglowodany 34.8g12%
Białko 32.9g66%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 100 g ugotowanej kaszy pęczak
 1 jajko
 40 g groszku mrożonego
 45 g kurek
 50 g boczku gotowanego
 pieprz

Sposób przygotowania

1

Boczek pokroić w kwadraciki, podsmazyć na suchej, granitowej (najlepiej!) patelni, lub innej z powłoka non-stick.

2

Dodać kurki...

3

... i mrożony groszek.

4

Wymieszać z ugotowaną uprzednio kaszą (najlepsza jest taka z dnia poprzedniego), porządnie zagrzać, zmniejszyć ogień, wbić jajko i przykryć.

5

Jak białko się zetnie - danie gotowe.

6

Idealnie, gdy żółtko pozostanie płynne. Posypać świeżo mielonym pieprzem i gotowe.

Składniki

 100 g ugotowanej kaszy pęczak
 1 jajko
 40 g groszku mrożonego
 45 g kurek
 50 g boczku gotowanego
 pieprz

Sposób przygotowania

1

Boczek pokroić w kwadraciki, podsmazyć na suchej, granitowej (najlepiej!) patelni, lub innej z powłoka non-stick.

2

Dodać kurki...

3

... i mrożony groszek.

4

Wymieszać z ugotowaną uprzednio kaszą (najlepsza jest taka z dnia poprzedniego), porządnie zagrzać, zmniejszyć ogień, wbić jajko i przykryć.

5

Jak białko się zetnie - danie gotowe.

6

Idealnie, gdy żółtko pozostanie płynne. Posypać świeżo mielonym pieprzem i gotowe.

Kasza pęczak z boczkiem, kurkami, groszkiem i jajkiem sadzonym
(Visited 366 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *