Kanapka z majonezem czosnkowym, jajkiem w koszulce, szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i grzybkami z octu

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

W sezonie, kiedy czosnek niedźwiedzi można kupić na lokalnych placykach, ja włączam tą prozdrowotną roślinę niemalże do wszystkiego. Polecam spróbować, na ciepło ma wyrazisty smak czosnku, pachnie obłędnie i jest bardzo smaczny. No a jak śniadanie, to koniecznie do tego jajko w koszulce no i majowe zielone szparagi. Najlepiej:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 296
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 15.3g24%
Węglowodany 15g5%
Białko 21.1g43%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 1 jajko
 65 g szparagów zielonych, zblanszowanych
 25 g borówek amerykańskich
 35 g grzybków marynowanych w occie
 75 g czosnku niedźwiedziego
 1 łyżka majonezu czosnkowego (przepis niżej)

Sposób przygotowania

1

Kiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwietnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego

2

Zblendowałam: 2 łyżki majonezu lekkiego, 50 g czosnku niedźwiedziego, odrobina soku z cytryny. Do mojego posiłku zużyłam połowę takiego zielonego majonezu.

3

Czosnek niedźwiedzi krótko podprażyłam na patelni spryskanej olejem w sprayu.

4

Jajko w koszulce zrobicie bez trudu po obejrzeniu filmiku instruktażowego, który dla Was przygotowałam. Jest tutaj:
https://aniagotujefit.pl/przepisy/jajko-w-koszulce-krok-po-kroku/ i na moim kanale You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=jyEYXk9kLCU.

5

Szparagi zblanszować w lekko osolonej wodzie: najpierw dół przez 1 minutę...

6

... potem odwrócić i górę szparagów przez 30 sek i przełożyć na patelnię spryskaną oliwą, i dać im jeszcze 2 minuty na dużym ogniu, odwracając w trakcie.

7

8

9

Kromkę posmarowałam majonezem z czosnku niedźwiedziego, na to ułożyłam jajko.

10

Obok ciepły jeszcze czosnek niedźwiedzi z patelni, i kilka grzybków z octu....

11

... szparagi jędrne i al dente i garstka borówek.

12

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 1 jajko
 65 g szparagów zielonych, zblanszowanych
 25 g borówek amerykańskich
 35 g grzybków marynowanych w occie
 75 g czosnku niedźwiedziego
 1 łyżka majonezu czosnkowego (przepis niżej)

Sposób przygotowania

1

Kiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwietnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego

2

Zblendowałam: 2 łyżki majonezu lekkiego, 50 g czosnku niedźwiedziego, odrobina soku z cytryny. Do mojego posiłku zużyłam połowę takiego zielonego majonezu.

3

Czosnek niedźwiedzi krótko podprażyłam na patelni spryskanej olejem w sprayu.

4

Jajko w koszulce zrobicie bez trudu po obejrzeniu filmiku instruktażowego, który dla Was przygotowałam. Jest tutaj:
https://aniagotujefit.pl/przepisy/jajko-w-koszulce-krok-po-kroku/ i na moim kanale You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=jyEYXk9kLCU.

5

Szparagi zblanszować w lekko osolonej wodzie: najpierw dół przez 1 minutę...

6

... potem odwrócić i górę szparagów przez 30 sek i przełożyć na patelnię spryskaną oliwą, i dać im jeszcze 2 minuty na dużym ogniu, odwracając w trakcie.

7

8

9

Kromkę posmarowałam majonezem z czosnku niedźwiedziego, na to ułożyłam jajko.

10

Obok ciepły jeszcze czosnek niedźwiedzi z patelni, i kilka grzybków z octu....

11

... szparagi jędrne i al dente i garstka borówek.

12

Kanapka z majonezem czosnkowym, jajkiem w koszulce, szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i grzybkami z octu
(Visited 321 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *