Kanapka z jajkiem poszetowym na awokado, zielone warzywa z sezamem

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Pomysłów na jajka w śniadaniowym zestawie jest ilość nieograniczona. Ja kombinuję i co raz to odkrywam nowe, fajne połączenia. Jajko i awokado - to już klasyk. Ale warzywa zielone na ciepło na śniadaniowym talerzu? Niecodzinne ale przepyszne zestawienie:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 548
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 34.3g53%
Węglowodany 25.2g9%
Białko 34.1g69%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 2 jajka poszetowe (w koszulkach)
 45 g awokado Haas (1/2 owoca)
 100 g szpinaku baby
 65 g brukselka
 40 g groszek cukrowy
 35 g por (zielona część)
 10 g masła
 10 g czosnku (2 ząbki)
 szczypta białka konopnego od Purella, sól, pieprz, gała muszkatołowa

Sposób przygotowania

1

Jajko w koszulce zrobicie bez trudu po obejrzeniu filmiku instruktażowego, który dla Was przygotowałam. Jest tutaj:
https://aniagotujefit.pl/przepisy/jajko-w-koszulce-krok-po-kroku/
i na moim kanale You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=jyEYXk9kLCU

2

Na odrobinie masła przesmażyć króciutko pora pokrojonego z talarki, oprószyć sezamem i solą.

3

Szpinak baby udusić na pozostałej części masła (5 g), z czosnkiem pokrojonym z plasterki, solą i szczyptą gałki muszkatołowej.

4

Groszek cukrowy wrzucić na gotującą się, osoloną wodę. Pogotować max. 3 minuty. Niech będzie al dente.

5

Brukselkę miałam z poprzedniego dnia, zagrzałam ją tylko przez chwilkę we wrzątku, w którym gotowałam groszek.

6

Kiedy wszystko jest gotowe, składamy śniadanie.

7

Kromkę pieczywa przekrajamy na pół - wtedy oko widzi więcej jedzenia;-) Na każdą połówkę układamy kilka plasterków awokado, na wierz po 1 jajku poszetowym.

8

Wokół kanapek rozłóżmy warzywa a całość można delikatnie oprószyć białkiem konopnym (ja ma od Purella ale może być jakiekolwiek, dobrej jakości).

9

Polecam do tego jasny sezam i trochę pieprzu.

10

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 2 jajka poszetowe (w koszulkach)
 45 g awokado Haas (1/2 owoca)
 100 g szpinaku baby
 65 g brukselka
 40 g groszek cukrowy
 35 g por (zielona część)
 10 g masła
 10 g czosnku (2 ząbki)
 szczypta białka konopnego od Purella, sól, pieprz, gała muszkatołowa

Sposób przygotowania

1

Jajko w koszulce zrobicie bez trudu po obejrzeniu filmiku instruktażowego, który dla Was przygotowałam. Jest tutaj:
https://aniagotujefit.pl/przepisy/jajko-w-koszulce-krok-po-kroku/
i na moim kanale You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=jyEYXk9kLCU

2

Na odrobinie masła przesmażyć króciutko pora pokrojonego z talarki, oprószyć sezamem i solą.

3

Szpinak baby udusić na pozostałej części masła (5 g), z czosnkiem pokrojonym z plasterki, solą i szczyptą gałki muszkatołowej.

4

Groszek cukrowy wrzucić na gotującą się, osoloną wodę. Pogotować max. 3 minuty. Niech będzie al dente.

5

Brukselkę miałam z poprzedniego dnia, zagrzałam ją tylko przez chwilkę we wrzątku, w którym gotowałam groszek.

6

Kiedy wszystko jest gotowe, składamy śniadanie.

7

Kromkę pieczywa przekrajamy na pół - wtedy oko widzi więcej jedzenia;-) Na każdą połówkę układamy kilka plasterków awokado, na wierz po 1 jajku poszetowym.

8

Wokół kanapek rozłóżmy warzywa a całość można delikatnie oprószyć białkiem konopnym (ja ma od Purella ale może być jakiekolwiek, dobrej jakości).

9

Polecam do tego jasny sezam i trochę pieprzu.

10

Kanapka z jajkiem poszetowym na awokado, zielone warzywa z sezamem
(Visited 368 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *