Kiedy jest sezon na szparagi, to goszczą u mnie od śniadania po kolację kilka razy w tygodniu. Dzisiaj oprócz młodych szparagów pojawiło się pesto z listków młodej rzodkiewki. Całość bardzo smaczna i pięknie wygląda.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 341
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 24.3g38%
- Węglowodany 16.7g6%
- Białko 15.3g31%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Zrobiłam pesto domowe: liście młodej rzodkiewki (umyć, wysuszyć), 50 g prażonych pestek dyni, 1 ząbek czosnku, 100 g oleju rzepakowego, szczypta soli. Zblendować najpierw pestki z czosnkiem, solą i olejem, na końcu dodać liście rzodkiewki. Można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku ok. 2 tygodni.
Szparagi ugotowałam al dente w lekko osolonej wodzie. Najpierw trzonki przez 3-5 minut (zależy jakie są grube), a potem na chwilę odwrócić żeby zblanszować główki - 1-2 minuty.
Pieczarki (same trzonki) drobno posiekać, wysmażyć na suchej patelni a następnie podlać sosem sojowym, zmniejszyć ogień i odparować.
Na kromce pieczywa ułożyć pokrojone w plasterki awokado.
Na wierzch wyłożyć porcję wysmażonych w sosie sojowym pieczarek.
Z młodych listków, rzodkiewki i szparagów ułożyć sałatkę wokół kanapki.
Całość posypać jasnym sezamem...
... i dać po odrobinie pesto w kilku miejscach na sałatce.
Składniki
Sposób przygotowania
Zrobiłam pesto domowe: liście młodej rzodkiewki (umyć, wysuszyć), 50 g prażonych pestek dyni, 1 ząbek czosnku, 100 g oleju rzepakowego, szczypta soli. Zblendować najpierw pestki z czosnkiem, solą i olejem, na końcu dodać liście rzodkiewki. Można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku ok. 2 tygodni.
Szparagi ugotowałam al dente w lekko osolonej wodzie. Najpierw trzonki przez 3-5 minut (zależy jakie są grube), a potem na chwilę odwrócić żeby zblanszować główki - 1-2 minuty.
Pieczarki (same trzonki) drobno posiekać, wysmażyć na suchej patelni a następnie podlać sosem sojowym, zmniejszyć ogień i odparować.
Na kromce pieczywa ułożyć pokrojone w plasterki awokado.
Na wierzch wyłożyć porcję wysmażonych w sosie sojowym pieczarek.
Z młodych listków, rzodkiewki i szparagów ułożyć sałatkę wokół kanapki.
Całość posypać jasnym sezamem...
... i dać po odrobinie pesto w kilku miejscach na sałatce.