Jajko w koszulce na szparagach, pod sosem holenderskim

Oceń przepisKategoriaTagi, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Śniadanie z jajem to moje ulubione śniadanie. Dodatek sezonowych szparagów i sosu holenderskiego - niebo w gębie:-) Pozycja obowiązkowa w moim śniadaniowym menu, dopóki sezon na szparagi trwa.

Wartości odżywcze

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 385
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 25g39%
Węglowodany 11.4g4%
Białko 22.4g45%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 jajko
 1 kromka chleba proteinowego
 100 g szparagów
 2 łyżka sosu holenderskiego

Sposób przygotowania

1

Szparagi lekko obgotujcie - trzeba wpierw odłamać zdrewniałe końcówki (ja ich nie wyrzucam tylko dodaję do zupy np.z białych warzyw, potem blenduję i przecieram przez sitko, żeby pozbyć się twardych drobinek), potem przełożyć szparagi do garnka z osoloną wodą w taki sposób, żeby łebki wystawały ponad wodę. Zagotować, zanurzyć łebki na kilka chwil żeby tylko złapały temperaturę i gotowe. Szparagi się gotują błyskawicznie.

2

Przygotujcie jajko w koszulce - zerknijcie na filmik instruktażowy tutaj, na stronie (wpiszcie w wyszukiwarce przepisów "jajko" i na pewno przepis Wam wyskoczy) albo na You Tube https://youtu.be/jyEYXk9kLCU.

3

Zróbcie sos holenderski - filmik instruktażowy wrzuciłam już tutaj (poszukajcie w przepisach na: Pasty, sosy i smarowidła) i na You Tube: https://youtu.be/sKzGzZIz1Ec.

4

Na kromkę pieczywa proteinowego poukładajcie szparagi (100 g to ok 7 sztuk), na to jajko w koszulce i polejcie 2 łyżkami sosu holenderskiego. Sól, pieprz i gotowe:-)

Składniki

 1 jajko
 1 kromka chleba proteinowego
 100 g szparagów
 2 łyżka sosu holenderskiego

Sposób przygotowania

1

Szparagi lekko obgotujcie - trzeba wpierw odłamać zdrewniałe końcówki (ja ich nie wyrzucam tylko dodaję do zupy np.z białych warzyw, potem blenduję i przecieram przez sitko, żeby pozbyć się twardych drobinek), potem przełożyć szparagi do garnka z osoloną wodą w taki sposób, żeby łebki wystawały ponad wodę. Zagotować, zanurzyć łebki na kilka chwil żeby tylko złapały temperaturę i gotowe. Szparagi się gotują błyskawicznie.

2

Przygotujcie jajko w koszulce - zerknijcie na filmik instruktażowy tutaj, na stronie (wpiszcie w wyszukiwarce przepisów "jajko" i na pewno przepis Wam wyskoczy) albo na You Tube https://youtu.be/jyEYXk9kLCU.

3

Zróbcie sos holenderski - filmik instruktażowy wrzuciłam już tutaj (poszukajcie w przepisach na: Pasty, sosy i smarowidła) i na You Tube: https://youtu.be/sKzGzZIz1Ec.

4

Na kromkę pieczywa proteinowego poukładajcie szparagi (100 g to ok 7 sztuk), na to jajko w koszulce i polejcie 2 łyżkami sosu holenderskiego. Sól, pieprz i gotowe:-)

Jajko w koszulce na szparagach, pod sosem holenderskim
(Visited 311 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *