Gofry wytrawne można serwować na śniadanie, przekąskę czy kolację. Można je zrobić z różnymi dodatkami, moje są z czosnkiem niedźwiedzim, który ma swój czas od kwietnia do maja. Ale świetnie się przechowuje w zamrażalniku przez długi czas. Wystarczy zrobić z niego pesto, poporcjować i zamrozić. Do moich gofrów dodałam awokado i świeże pomidory z rzodkiewkami z patelni. Do tego mój ukochany składnik śniadań - jajko w koszulce. Wyszło super pysznie, zdrowo i lekko:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 591
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 33.2g52%
- Węglowodany 42.8g15%
- Białko 30.5g61%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Gofry wytrawne robimy w 5 minut.
Na 2 sztuki: 1 białko jaja, 1 jajko, 30 g mąki pszennej, garstka czosnku niedźwiedziego, szczypta sody, sól.
Zblendować...
... usmażyć w gofrownicy.
Jajko w koszulce zrobicie bez trudu po obejrzeniu filmiku instruktażowego, który dla Was przygotowałam. Jest tutaj:
https://aniagotujefit.pl/przepisy/jajko-w-koszulce-krok-po-kroku/ i na moim kanale You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=jyEYXk9kLCU.
Liście czosnku niedźwiedziego pozbawić łodyżek, posiekać z grubsza i krótko podprażyć na suchej patelni.
Pomidora pokroić w grubą kostkę, posolić i na intensywnym ogniu odparować.
Moja porcja to 2 gofry i dużo warzyw: smażony pomidor, awokado pokrojone w kostkę i ćwiartki rzodkiewki usmażone na tej samej patelni, na której smażony był pomidor.
Na gofry wyłożyłam uprażony czosnek niedźwiedzi, na to po jajku na każdego gofra. Dookoła warzywa a całość skropiłam olejem z awokado. Na koniec czarny sezam i gotowe:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Gofry wytrawne robimy w 5 minut.
Na 2 sztuki: 1 białko jaja, 1 jajko, 30 g mąki pszennej, garstka czosnku niedźwiedziego, szczypta sody, sól.
Zblendować...
... usmażyć w gofrownicy.
Jajko w koszulce zrobicie bez trudu po obejrzeniu filmiku instruktażowego, który dla Was przygotowałam. Jest tutaj:
https://aniagotujefit.pl/przepisy/jajko-w-koszulce-krok-po-kroku/ i na moim kanale You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=jyEYXk9kLCU.
Liście czosnku niedźwiedziego pozbawić łodyżek, posiekać z grubsza i krótko podprażyć na suchej patelni.
Pomidora pokroić w grubą kostkę, posolić i na intensywnym ogniu odparować.
Moja porcja to 2 gofry i dużo warzyw: smażony pomidor, awokado pokrojone w kostkę i ćwiartki rzodkiewki usmażone na tej samej patelni, na której smażony był pomidor.
Na gofry wyłożyłam uprażony czosnek niedźwiedzi, na to po jajku na każdego gofra. Dookoła warzywa a całość skropiłam olejem z awokado. Na koniec czarny sezam i gotowe:-)