Ten piękny talerz to moja podpowiedź na nadchodzący karnawał a zwłaszcza na czas po świątecznej rozpuście. Łatwy do przygotowania, pięknie wygląda i wybornie smakuje nie tylko weganom. A z okazji świąt, wyjątkowo nie liczymy kalorii:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Baza do przygotowania domowego hummusu: 400 g cieciorki, 100 g tahini, czosnek, sól, kumin mielony i mielona kolendra do smaku.
Dodatkowo, do bazy "hummusowej" dodałam po 100 g warzyw: pieczony burak, pieczona pietruszka i ugotowany groszek
- hummus z pieczonym burakiem doprawiłam sokiem z cytryny (sporo doku!), bo burak jest słodki i trzeba było zbalansować smak
- hummus z pietruszką pieczoną doprawiłam olejem sezamowym i białym pieprzem oraz octem jabłkowym
- hummus z mrożonym groszkiem - dodałam sok z limonki, suszoną miętę
Pieczone warzywa to świetny dodatek do wszystkiego, na imprezę nadają się znakomicie, fajnie wchodzą z różnymi sosami i z hummusem również.
Zatem upiekłam pietruszkę, marchewkę i buraka, zblanszowałam groszek cukrowy i tak powstał piękny, kolorowy, smaczny i super zdrowy talerz fit-wege-przekąsek:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Baza do przygotowania domowego hummusu: 400 g cieciorki, 100 g tahini, czosnek, sól, kumin mielony i mielona kolendra do smaku.
Dodatkowo, do bazy "hummusowej" dodałam po 100 g warzyw: pieczony burak, pieczona pietruszka i ugotowany groszek
- hummus z pieczonym burakiem doprawiłam sokiem z cytryny (sporo doku!), bo burak jest słodki i trzeba było zbalansować smak
- hummus z pietruszką pieczoną doprawiłam olejem sezamowym i białym pieprzem oraz octem jabłkowym
- hummus z mrożonym groszkiem - dodałam sok z limonki, suszoną miętę
Pieczone warzywa to świetny dodatek do wszystkiego, na imprezę nadają się znakomicie, fajnie wchodzą z różnymi sosami i z hummusem również.
Zatem upiekłam pietruszkę, marchewkę i buraka, zblanszowałam groszek cukrowy i tak powstał piękny, kolorowy, smaczny i super zdrowy talerz fit-wege-przekąsek:-)