Gofry pieczarkowe z łososiem

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , Wybierz ilość porcji2 porcje

Podrzucam kolejny pomysł na wytrawne gofry, tym razem z pieczarek. Ryby i grzyby to udany mariaż, dlatego w zestawie z goframi z pieczarek podałam łososia wędzonego. Super pysznie, apetycznie i dietetycznie.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 2 szt

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 446
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 23.4g36%
Węglowodany 32.1g11%
Białko 28.1g57%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 300 g pieczarek
 100 g pora
 20 g sosu sojowego
 1 jajko
 25 g mąki
 100 g łososia wędzonego na zimno w plastrach
 60 g serka do smarowania (u mnie "Delicate" z Biedronki)
 10 g kaparów
 1 łyżeczek pasty łososiowej
 kilka kropel sosu chrzanowego, roszponka

Sposób przygotowania

1

Pieczarki posiekać drobno, pora pokroić w cieniutkie plasterki i wszystko razem przesmażyć na sosie sojowym, na małym ogniu, żeby woda odparowała porządnie.

2

Do wystygniętych pieczarek dodać jajko i mąkę.

3

Usmażyć gofry - z tej ilości wyszły mi 4.

4

Nie są chrupkie, raczej cięższe i zwarte.

5

Jedna porcja to 2 gofry, posmarowałam je serkiem i dałam kilka kropel sosu chrzanowego, jaki był w zestawie z łososiem.

6

Na serek po sporym plastrze łososia, na to kleks pasty łososiowej...

7

... kilka kaparów, roszponka...

8

i jest smacznie, fit i pięknie:-)

9

Składniki

 300 g pieczarek
 100 g pora
 20 g sosu sojowego
 1 jajko
 25 g mąki
 100 g łososia wędzonego na zimno w plastrach
 60 g serka do smarowania (u mnie "Delicate" z Biedronki)
 10 g kaparów
 1 łyżeczek pasty łososiowej
 kilka kropel sosu chrzanowego, roszponka

Sposób przygotowania

1

Pieczarki posiekać drobno, pora pokroić w cieniutkie plasterki i wszystko razem przesmażyć na sosie sojowym, na małym ogniu, żeby woda odparowała porządnie.

2

Do wystygniętych pieczarek dodać jajko i mąkę.

3

Usmażyć gofry - z tej ilości wyszły mi 4.

4

Nie są chrupkie, raczej cięższe i zwarte.

5

Jedna porcja to 2 gofry, posmarowałam je serkiem i dałam kilka kropel sosu chrzanowego, jaki był w zestawie z łososiem.

6

Na serek po sporym plastrze łososia, na to kleks pasty łososiowej...

7

... kilka kaparów, roszponka...

8

i jest smacznie, fit i pięknie:-)

9

Gofry pieczarkowe z łososiem
(Visited 611 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *