Pomidorowy sos z mięsem to typowy dodatek do makaronu. Ja przygotowuję wersję z mięsem z mielonej piersi indyka, który jest bardzo chudym i wysokobiałkowym mięsem.
Wielkość porcji 100 g
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 88
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 2g4%
- Węglowodany 4.6g2%
- Białko 12.8g26%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Mięso przełożyć do dużej patelni, najlepiej granitowej lub innej z powłoką non-stick, Dodać zioła: bazylia, zioła prowansalskie, i ciągle mieszając smażyć mięso, jednocześnie rozdrabniając je (mięso mielone, zwłaszcza rozmrożone, ma tendencję do zbijania się w duże grudy). Mięso musi się ugotować, jak odparuje płyn, dolejcie trochę bulionu lub po prostu wody. Jak mięso będzie gotowe połączycie je z sosem - robicie go w osobnym rondlu.
W rondlu zrobić warzywną część sosu: na łyżce oliwy zeszklić cebulkę, czosnek, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, jak wszystko odparuje, przełożyć warzywa do mięsa, doprawić suszona bazylią i zalać pomidorami z puszki i passatą. Zredukować i doprawić solą i pieprzem.
Dobrze jest posypać czymś zielonym, idealnie gdyby to była bazylia ale szczypiorek, natka czy oregano też będą OK.
Tego typu sosy świetnie się przechowują w zamrażalniku. Ja robię zawsze więcej, porcjuję do plastikowych pudełeczka albo worków na mrożonki i przechowuję do następnej ochoty na to danie:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Mięso przełożyć do dużej patelni, najlepiej granitowej lub innej z powłoką non-stick, Dodać zioła: bazylia, zioła prowansalskie, i ciągle mieszając smażyć mięso, jednocześnie rozdrabniając je (mięso mielone, zwłaszcza rozmrożone, ma tendencję do zbijania się w duże grudy). Mięso musi się ugotować, jak odparuje płyn, dolejcie trochę bulionu lub po prostu wody. Jak mięso będzie gotowe połączycie je z sosem - robicie go w osobnym rondlu.
W rondlu zrobić warzywną część sosu: na łyżce oliwy zeszklić cebulkę, czosnek, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, jak wszystko odparuje, przełożyć warzywa do mięsa, doprawić suszona bazylią i zalać pomidorami z puszki i passatą. Zredukować i doprawić solą i pieprzem.
Dobrze jest posypać czymś zielonym, idealnie gdyby to była bazylia ale szczypiorek, natka czy oregano też będą OK.
Tego typu sosy świetnie się przechowują w zamrażalniku. Ja robię zawsze więcej, porcjuję do plastikowych pudełeczka albo worków na mrożonki i przechowuję do następnej ochoty na to danie:-)