Feta z warzywami na ciepło: szparagi, czosnek niedźwiedzi, pieczarki

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

W sezonie, kiedy czosnek niedźwiedzi można kupić na lokalnych placykach, włączam tą prozdrowotną roślinę niemalże do wszystkiego. Polecam spróbować, na ciepło ma wyrazisty smak czosnku, pachnie obłędnie i jest bardzo smaczny. Do tego majowe zielone szparagi i ser solankowy (feta) - lekko, zdrowo, ładnie:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 200
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 10.4g16%
Węglowodany 15.3g6%
Białko 14.3g29%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 65 g szparagów
 100 g pomidora (1/2 dużego)
 100 g pieczarek
 1 łyżka sosu sojowego
 120 g czosnku niedźwiedziego
 55 g sera feta lub innego twardego sera solankowego
 pieprz, sezam

Sposób przygotowania

1

Kiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwietnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego

2

Czosnek niedźwiedzi krótko podprażyłam na patelni spryskanej olejem w sprayu.

3

Szparagi zblanszować w lekko osolonej wodzie: najpierw dół przez 1-2 minuty (zależy jakie grube), potem odwrócić i górę szparagów przez 30 sek obgotować.

4

Pieczarki (same kapelusze) przesmażyć n a suchej patelni, jak odparują dodać sos sojowy o na małym ogniu, potrząsając odparować ponownie.

5

Wszystkie składniki wyłożyć w porcjach na talerz. Ser pokroiłam w małą kostkę, pomidora w cząstki...

6

Całość posypałam sezamem i oprószyłam świeżo mielonym pieprzem.

7

8

9

Składniki

 65 g szparagów
 100 g pomidora (1/2 dużego)
 100 g pieczarek
 1 łyżka sosu sojowego
 120 g czosnku niedźwiedziego
 55 g sera feta lub innego twardego sera solankowego
 pieprz, sezam

Sposób przygotowania

1

Kiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwietnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego

2

Czosnek niedźwiedzi krótko podprażyłam na patelni spryskanej olejem w sprayu.

3

Szparagi zblanszować w lekko osolonej wodzie: najpierw dół przez 1-2 minuty (zależy jakie grube), potem odwrócić i górę szparagów przez 30 sek obgotować.

4

Pieczarki (same kapelusze) przesmażyć n a suchej patelni, jak odparują dodać sos sojowy o na małym ogniu, potrząsając odparować ponownie.

5

Wszystkie składniki wyłożyć w porcjach na talerz. Ser pokroiłam w małą kostkę, pomidora w cząstki...

6

Całość posypałam sezamem i oprószyłam świeżo mielonym pieprzem.

7

8

9

Feta z warzywami na ciepło: szparagi, czosnek niedźwiedzi, pieczarki
(Visited 313 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *